Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекувате си ухото, одират ви кожата: Никога няма да дойдем пак в България, заяви литовско семейство

07 август 2024, 08:05 часа • 2240 прочитания

"Отивайки да си лекувате ухото и гърлото, може да ви одерат кожата" – с тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев описа пореден скандален случай с преглед на Черноморието ни, използвайки и думите "лекари-копърки": Същински обир: Лекар прибрал 1500 лв. за преглед на дете с настинка на Черноморието

Пред камерата на телевизията родителите на детето (момиченце), майката разказа, че при първия преглед не са ѝ искали пари. Но след втория преглед обаче, когато вече детето се е подобрило, вече са били таксувани. Майката потвърди, че лекарят бил любезен, но ѝ се сторило, че бил стажант, защото при първия преглед постоянно говорел по телефона. Тя потвърди и информацията, че е водено медикаментозно лечение.

Бащата беше категоричен – никога повече няма да се върнем в България, макар че изрично заяви, че извън този опит престоят бил много приятен, а хората – мили.

Юридически поглед

Адвокат Мария Шаркова също беше категорична – в нормативните актове няма никаква регулация как се формират цените за преглед и лечение по Черноморието, а и не само, няма пределна цена ппо закон - става въпрос за практики, които не са обвързани с НЗОК. Единствено на публично място трябва да има ценоразпис и пациентите трябва да го разберат, да им бъде обяснено. Шаркова определи като "луксозна услуга" промиването на ухото на детето. Тя каза и друго – по Черноморието умишлено лекарите не сключват договори с НЗОК, защото плащането оттам било много ниско. Така осигурени здравно българи и чужденци с европейска здравна карта трябва да се лекуват по друг ценоразпис, така да се каже по преценка на частната инициатива.

Не може да има два ценоразписа – един за българи, един за чужденци, каза още тя. Адвокат Шаркова обаче подсказа – съответният лекар д-р Здравко Дамянов трябва да бъде проверен дали може да извършва съответните здравни услуги: Лекарят, взел 1500 лв. за преглед на морето: Интриги! Опетниха името ми

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес