Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата се задейства по заема, с който "Александровска" да погаси просрочените си задължения

23 ноември 2022, 17:34 часа • 1043 прочитания

Служебният кабинет одобри проект за изменение на договор между Министерството на здравеопазването и столичната УМБАЛ „Александровска“. С него ще се предостави заем за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение, което е в изпълнение на решение на Министерския съвет от 22 юли 2022 г.

През октомври стана ясно, че за една година - от юни 2021 до август 2022 - болницата е допуснала увеличаване на просрочените задължения до размер 24 250 740 лв. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тогавашна дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност, показаха резултатите от проверката на МЗ.

С решението от днес ще бъде финализиран проектът за осигуряване на средства за погасяване на просрочените задължения на „Александровска“, което ще осигури ликвидни средства за осъществяване на оперативната ѝ дейност и ще даде възможност на държавното лечебно заведение да договаря по-благоприятни търговски условия в бъдещ период.

Университетска многопрофилна болница за активно лечение - „Александровска“ ЕАД - София е лечебно заведение със 100 % държавно участие в капитала, е предмет на дейност осъществяване на болнична помощ, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес