Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Мангъров: Това е синдромът - снахата забременяла, никой не знае как

08 март 2020, 08:30 часа • 33787 прочитания

Това е синдромът: Седяла снахата вкъщи - забременяла, никой не знае как. Така коментира доц. д-р Атанас Мангъров ситуацията с двамата пациенти, за които се очаква потвърждение за коронавирус у нас след като стана известно, че те не са пътували в рискови държави. Доц. Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" ЕАД - София за Нова тв.

За да се случи това - хора, които не отговарят на профила на заболелите от коронавирус, означава, че наоколо има други факори, от които са се заразили, продължи той.

Много трудно може да се установи нулевият пациент. И да се установи какво от това. Ако вкараме всички в болниците, много скоро болниците ще се препълнят и няма да има къде да лекуваме болните. А и няма да има кой да ги лекува, защото както се вижда и медицинския персонал минава задължителните изследвания и изолация, продължи коментарът си доц. Мангъров.

Това, което трябва да се разбере и което не разбирам, защо не се случва, е че това не е особено опасна инфекция. Не може да се очаква, че всички ще загинат. Това е заболяване, което клиническипо нищо не се отличава от един грип - този, който преживяхме през януари, и този, който върви сега - грип тип Б, категоричен беше експертът. В 80% от случаите коронавирусът протича леко и безсимптомнно, човек дори не разбира, продължи той.

"Ако ние приемем всички такива леко болни като тази жена и този мъж (в Плевен и Габрово - бел ред.), които изобщо не са за болница, но те са там, защото на болниците им се плаща за болен.И всяка болница,  гледа всеки, който мине, да го вкара вътре...В този случай, в болниците трябва да влизат само тежкоболните с дихателна недостатъчност, например. За коронавируса няма дефинитивно решение. Различното от това, което може да се направи вкъщи, е това, че в болницата те могат да бъдат интубирани при нужда, например. ", категоричен беше експертът.

Сипмтомите са неразличими от тези на грип: висока температура, кашлица, болки по мускули и стави, общо неразположение.

Експертът не изключва възможността в 10 часа да има потвърждение на първи случаи на коронавирус у нас.

"Най-вероятно и ние станахме като хората. Вече имаме доказателство, че земята е кръгла. Просто няма как навсякъде около нас да има коронавирус, ние да нямаме. Това, което трябва да се разбере, в огромната част от случаите това са леки заболявания, които няма нужда да се изкарат в болница.", обясни отново той.

Необходимо е хората да ограничат контактите си, това в най-голяма степен се отнася за възрастните хора над 60 г. Също така тези, с придружаващи заболявания - диабет, белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност,  емфизема и подобни. Хубаво е те да си стоят вкъщи, но няма как животът да спре. Ако ние заключим всички, болниците ще се препълнят за 3-4 дни, повтори доц. Мангъров.

Два случая на коронавирус в България?

Последна информация и всичко за коронавируса, 8 март

Нов пик на коронавирус в Италия, Милано и Венеция са под карантина (ВИДЕО)

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес