Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 50% от недоносените бебета нямат график за прегледи до първата година

04 юни 2019, 18:00 часа • 15170 прочитания

Над 46% от родителите на преждевременно родени деца не са получили информация и график за необходимите прегледи до първата година. Така голяма част от трудностите, които трябва да бъдат хванати в ранното детство, се изпускат. Това каза в интервю за БНР Маргарита Габровска от Фондация „Нашите недоносени деца“.

Според Габровска такава програма изключително много липсва в България, което оказва влияние и на развитието на тези деца в бъдеще. Твърде малко се прави и се говори за грижата след изписването на недоносените от болницата, добави тя. По думите ѝ, тези деца са в по-висок риск от трудности в развитието или увреждания.

"Много често у нас родителите са тези, които откриват трудността и най-често изчакват до третата година, когато вече е доста късно за някои деца да компенсират по-успешно трудностите. Също и в предучилищна възраст – тогава най-ясно си проличават неотработени и неглижирани трудности по-рано, именно заради липсата на достъп до комплексна оценка и до нужните специалисти. Голяма част от тези деца имат нужда от рехабилитация, а у нас това не е уредено", обясни Маргарита Габровска. Според нея именно в такава насока е и една от препоръките им – за създаване на клинична пътека за безплатна рехабилитация.

От фондацията настояват също и за регистър на недоносените бебета.

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа по време на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им от медицински специалисти след изписването. 

Преди дни те внесоха за обсъждане в Министерството на здравеопазването проект за национална програма за проследяване на преждевременно родените деца до 7-годишна възраст. От здравното министерство са заявили, че все още се запознават с проекта и подготвят становище.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес