Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Безпрецедентно блокиране на здравната каса": Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

04 октомври 2024, 16:44 часа • 473 прочитания

Възстановеният от Конституционния съд управител на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов се връща на поста в понеделник.

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса бе възстановен от КС и по силата на това съдебното решение беше обнародвано в Държавен вестник на 1 октомври, пише БНР.

Припомняме, че Станимир Михайлов беше избран за управител на Здравната каса през юли миналата година, а преди няколко месеца Народното събрание гласува подадената от него оставка, въпреки че в хода на разискванията на оставката беше съобщено, че Михайлов е депозирал заявление за оттеглянето й. Казусът стигна до Конституционния съд, който преди няколко дни обяви освобождаването му за противоконституционно.

Още: Конституционният съд върна Станимир Михайлов като управител на НЗОК (СНИМКИ)

Днес Надзорният съвет на Здравната каса е обсъдил заявление, внесено от Станимир Михайлов на 1 октомври, свързано с връщането му на поста управител, но не е взето категорично решение по този въпрос, стана ясно след заседанието. Според председателя на Надзорния съвет Петко Стефановски е спорно дали този орган трябва да се занимава с казуса. Заявено е ново обсъждане, което да се проведе през следващата седмица.

Снимка: БГНЕС

Политическа реакция

По-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България", чиято номинация е Станимир Михайлов, изпратиха позиция, с която алармират от потенциално спиране на работата на НЗОК.

"Това означава спиране на плащанията към хиляди здрави заведения или нов правен нонсенс - подуправителят да изпълнява функцията на управител, въпреки че няма такова право. Това е поредният случай, в който институциите отказват да работят в интерес на хората и да спазват закона и решенията на Конституционния съд, а вместо това обслужват частни интереси - гарантирано от ГЕРБ", пишат от коалицията.

Още: Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

ПП-ДБ призовават премиерът Главчев незабаво да освободи председателя на Надзорния съвет на НЗОК поради несправяне със задълженията му. "Ще сезираме Сметната палата, ДАНС и прокуратурата за действията на членовете на Надзорния съвет на НЗОК, които водят до безпрецедентно в историята на България блокиране на здравноосигурителната система на страната", пишат още в позицията си.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес