Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появяват и как да лекувате хемороидите

25 август 2024, 07:00 часа

Хемороидите са заболяване на подути кръвоносни съдове в и около ануса и долната част на ректума, които се разширяват при натиск.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Най-честата причина за поява на това неприятно заболяване е напъването при изпразване на червата, а също така се появява поради бременност, стареене, генетика, хроничен запек, диария, продължително седене и анални инфекции.

Какво представляват хемороидите?

Само увеличените и подути хемороиди представляват патологично състояние. Уголемените хемороиди са подути и болезнени, но обикновено има кръвоносни съдове в и около ануса и долната част на ректума, които се разширяват при натиск, подобно на разширените вени на краката.

Уголемените хемороиди могат да бъдат външни и вътрешни. Вътрешните възникват близо до началото на аналния канал, а външните при аналния отвор.

Вътрешните хемороиди произхождат от вътрешния венозен хемороидален плексус, в горната част на аналния канал и ректума. Те се уголемяват, обхващат покритата с кожа долна част на аналния канал и правят видим външния хемороидален венозен плексус. Вътрешните хемороиди са податливи на пролапс и разкъсване.

Външните хемороиди се виждат отвън и са разположени до назъбената линия, която е около два сантиметра навътре в аналния отвор. Те се напипват с пръсти и пациентите ги забелязват по-рано и се обръщат към лекар по-рано, отколкото при вътрешните хемороиди. Външните хемороиди са склонни към тромбоза и разкъсване, което може да причини тежко кървене.

В първите стадии на заболяването има три клона на хемороидалните артерии, по време на развитието на заболяването се активират още три вторични. При диагностиката се преценява дали е засегнат един хемороид, три основни или и шестте.

Обикновено пациентите съобщават, когато има по-интензивно кървене, което е трудно да се спре, или в случай на прищипване, което е болезнено.

Симптоми на хемороиди

Възможно е безболезнено яркочервено кървене в началото и в края на дефекацията. Кръвта е в изпражненията и не е смесена с тях. Пролапсът на изпражненията по време на дефекация е често срещан и може да стане често срещан. Хемороидите обикновено не са опасни и не застрашават човешкия живот.

Повечето от симптомите изчезват в рамките на няколко дни. Понякога симптомите не са ясно изразени. Симптомите на вътрешните хемороиди са изпражнения, покрити с ярка кръв, кръв по тоалетната хартия или върху тоалетната чиния.

Вътрешните хемороиди обаче могат да излязат от ануса и могат да бъдат болезнени. Симптомите на външни хемороиди включват парене и болка около ануса. Цялата област около ануса е чувствителна, зачервена, болезнена и сърбяща.

Най-честите симптоми на хемороиди са:

Болка по време и след изхождане

Кръв в изпражненията

Сърбеж в ануса

Дразнене на кожата на ануса

Пролапс на хемороиди

Подуване в областта на ануса

Поява на венозни възли в областта на ануса

Диагностика на хемороиди

Внимателният преглед и правилната диагноза са важни при всяко ректално кървене или кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде и симптом на други заболявания на стомашно-чревния тракт, включително тумори на дебелото черво. За хора над 50 години е необходимо да се направи колоноскопия. Ректалното изследване често е достатъчно за диагностициране. В областта на ануса ще се открият подути кръвоносни съдове и е необходимо лекарят да извърши дигиторектален преглед (оглед на задното черво с пръст), за да търси аномалии. Изследванията, които понякога трябва да се направят за по-добра визуализация на областта са: аноскопия (изследване с апарат за визуализиране на вътрешността на ануса) и проктоскопия (на целия ректум). Тъй като появата на хемороиди увеличава риска от хипертония, се препоръчва човек да контролира кръвното си налягане и да направи ултразвук с цветен доплер на кръвоносните съдове на краката.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Причини за хемороиди

Днешният преобладаващ начин на живот в развитите общества е особено благоприятен за развитието на това заболяване. Смята се, че неадекватната диета с твърде малко фибри, както и предимно пасивният начин на живот са основните виновници за появата на хемороиди.

Други причини за хемороиди включват напрежение по време на дефекация, бременност, наследственост, стареене, хроничен запек, продължително седене и лежане и анални инфекции. Появата на разширени хемороиди се влияе и от прекомерната употреба на клизми и лаксативи, което води до нарушения на чревната функция.

Продължителното седене създава натиск върху артериите на аналната област, кръвта се задържа, което води до отслабване на клапите и стените на кръвоносните съдове.

Лечение на хемороиди

Леките случаи на хемороиди (първи и втори етап) могат да бъдат лекувани чрез пиене на повече течности и хранене, богато на фибри. Кремовете или супозиториите за хемороиди могат да помогнат за намаляване на дразненето, подуването и болката. Къпането в топла вана е полезно. Пациентите трябва да следят стриктно за хигиената си.

В третия и четвъртия стадий състоянието е такова, че се налага оперативна намеса на операция на хемороиди. Лазерната коагулация на хемороидите се използва все по-често при лечението.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес