Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пиенето на вода с лимон е голяма грешка - отговор от лекар

06 октомври 2024, 12:45 часа

Ползите от водата с лимон са известни отдавна. Тя набавя енергия, стимулира чревната функция, предпазва от подкисляване на тялото.

„Пиете ли вода с лимон? Това е грешка! Рискувате да навредите на зъбите си“, казва д-р Крутика Нанавати.

Както се оказа, освен предимствата, има и големи недостатъци, които могат да имат сериозни последствия.

Лекар: Водата с лимон сутрин трябва да се пие така, за да е най-полезна, здравен съвет за деня, 28 септември 

Вредна ли е водата с лимон? 

"Чаша вода с лимон е истински хит през последните години, описвана като лек за редица заболявания, както и като метод за превенция. Често се казва, че възстановява киселинно-алкалния баланс, което е много важно. Този дисбаланс се проявява, наред с други оплаквания - от чувство на постоянна умора, главоболие, апатия и неразположение. А по принцип това се постига лесно, защото е достатъчно да се ядат големи количества месо и сирене, които нарушават киселинно-алкалния баланс. Водата с лимон има благоприятен ефект върху червата, тъй като съединенията, които съдържа, засилват производството на слюнка и ензими", казва специалистът.

"Някои експерти твърдят също, че тази напитка е чудесен заместител на сутрешното кафе, тъй като дава енергия. Тази напитка обаче има много сериозен недостатък и зъболекарите са запознати с него. Свръхчувствителност, кариес и напукване на емайла" казва още д-р Нанавати. 

"За съжаление, въпреки че на този ритуал не могат да се отрекат много ползи за здравето, водата с лимон има отрицателно въздействие върху нашите зъби. Контактът с киселинни напитки не е полезен за зъбите и може да причини отслабване на емайла. Плодовите сокове, включително лимоновата вода, разрушават защитното покритие на зъбите, което предпазва емайла от киселинна ерозия.

"Колкото по-често пием вода с лимон, толкова по-лошо става състояние на зъбите ни, защото можем да получим повишена чувствителност, кариес и дори пукнатини в емайла. Има обаче начин да минимизирате тази вреда, без да се отказвате от вода с лимон. Пиенето през сламка ще намали контакта със зъбите ви. Можете също така да изплакнете устата си с обикновена вода, което нормализира рН. Също така е важно да запомните да не миете зъбите си веднага след като сте пили вода. По-добре е да изчакате 30 минути, защото тогава се изгражда така наречената обвивка, която предпазва емайла", съветва още специалистът.

Вода с лимон - как влияе на холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес