Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха дали е опасно прекаленото потене или липсата на такова

05 март 2023, 10:33 часа

Изпотяването е естествен механизъм на организма за регулиране на телесната температура. Всеки го изпитва, но понякога този процес се нарушава, което води до прекомерно и недостатъчно потене. Ще ви разкажем как да разпознаете дали вече имате нарушение и кога трябва да се обърнете към вашия лекар.

Естествено е, че всеки човек има определена предразположеност към изпотяване. Поради тази причина някои хора се потят по-интензивно или по-бързо от други. За нарушения на този механизъм обаче говорим, когато се забележат промени в количеството на потене при даден човек.

Някои хора се раждат с предразположение към свръхактивни потни жлези. Стига това да не е съпроводено с други симптоми, нито да влияе значително на функционирането ни, не бива да се тревожим. Притеснително е обаче, когато изведнъж, по неизвестни причини, тялото ни започне да отделя значително количество пот от обичайното, или напротив, спре или намали съществено производството ѝ.

Естествените начини за терморегулация на организма

Човешкото тяло е снабдено с механизми, които му помагат да поддържа подходяща температура независимо от температурата на околната среда. 
Феноменът на изпотяването предпазва тялото от прегряване. По повърхността на човешката кожа има приблизително 3-4 милиона потни жлези. Когато температурата на околната среда е твърде висока, те се активират и започват да отделят влага, която ни помага да се охладим. Тъй като се управляват от симпатикови нервни влакна, те реагират и на други фактори, като например стрес.

5 причини, поради които се потите по време на сън и кога да се притеснявате

Намаленото отделяне на пот е признак за сериозни заболявания

Нарушенията, свързани с потенето, включват или прекомерно производство на пот, или намалено или пълно спиране на отделянето на пот. Това е много опасно състояние, тъй като възпрепятства извеждането на токсините от организма и в някои случаи може да доведе до топлинен удар.

Намаляване или спиране на производството на пот се наблюдава при хора, които са претърпели травма, която засяга нервите в тази област. 
Пример за това са изгарянията, при които увредените части на тялото могат да загубят способността си да се потят. Феноменът се наблюдава и в хода на различни автоимунни заболявания като системна склеродермия или синдром на Шьогрен, както и при прием на някои лекарства. 
Намаленото потене обикновено се свързва с нарушение на кератинизацията или ектодермален дефект. Във всички тези случаи кожата е суха, тънка, лесно се лющи и се напуква. В същото време тя е много чувствителна към външни фактори.
Прекомерно производство на пот - кога да започнем да се тревожим?

Ето защо изпотяването ви кара да се чувствате малко по-добре, когато сте настинали

Прекомерното изпотяване може да бъде и симптом на заболявания и здравословни проблеми. Ако то се проявява в продължение на дълъг период от време, си струва да посетите лекар и да направите съответните изследвания.
Прекомерното изпотяване често се наблюдава в хода на инфекции, независимо дали става дума за обикновена настинка или например за туберкулоза. Тогава се появява така нареченото нощно изпотяване, което означава, че хиперхидрозата се появява вечер и през нощните часове. 

Нощното изпотяване е симптом и на някои хематологични заболявания, например макроглобулинемия на Waldenström или миелофиброза. И при двете състояния те се появяват едновременно с обща слабост, лимфаденопатия и загуба на тегло, така че на пръв поглед могат да бъдат сбъркани с инфекция. 
Ето защо е изключително важно да се обърне внимание на това дали освен нарушението на изпотяването не са се появили и други допълнителни симптоми, които преди това може да сме пренебрегнали.
Разстройствата на потта са свързани и с метаболитни заболявания като диабет и често свързаната с него хипогликемия, както и с нарушения на щитовидната жлеза и сърцето. Те са ясно свързани с психичните заболявания, които често се проявяват под формата на психосоматични симптоми, т.е. когато симптомите нямат соматична причина.
В допълнение към медицинските състояния, хиперхидрозата често се появява по време на менопаузата и бременността. Тя е напълно естествена, но ако заболяването причинява голям дискомфорт и пречи на ежедневното функциониране, си струва да се потърси лекарски съвет.

Нощно изпотяване - симптом на следния проблем

Нарушения на изпотяването. Какви изследвания могат да бъдат полезни?

Процесът на диагностика на нарушенията на изпотяването се улеснява значително, ако пациентът знае или подозира каква е причината за тях. Например те често се съпътстват от дългосрочен стрес, така че ако тези два фактора присъстват в живота на пациента, лекарят вероятно ще разгледа по-внимателно психичното му здраве. Много по-трудно е, ако изследваното лице не предполага каква може да е причината за появата на симптомите.
Трябва да бъдем особено бдителни, ако освен нарушения в изпотяването се наблюдават и други симптоми, например слабост, внезапна загуба на тегло, чести инфекции и фебрилни състояния, задух, сърдечносъдови проблеми като сърцебиене и други нежелани симптоми. 
На първо място трябва да посетите личния си лекар. Въз основа на анамнезата и физикалния преглед на пациента той може да препоръча допълнителна диагноза или да насочи пациента към подходящ специалист. Кръвната картина, ESR, TSH, гликемията, бъбречните и чернодробните параметри, както и образните изследвания, като например ултразвук на корема, компютърна томография на гръдния кош, ядрено-магнитен резонанс на главата или кардиография, често помагат за поставяне на диагнозата. 

Следователно лечението на нарушенията на изпотяването е силно свързано с причината за него. Диагнозата е ключова за избора на терапия. 
Изключването на първопричината обикновено води до спиране на досадните симптоми.

Промените във функционирането на нашия организъм могат да са показателни за много по-сериозни причини и затова не бива да се пренебрегват. Диагностицирането на заболяването в ранен стадий също така предотвратява появата на по-неприятни симптоми и дава възможност за бързо прилагане на лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес