Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихи симптоми на омазнен черен дроб: Опасното състояние, което засяга и много деца

12 септември 2024, 10:30 часа

Правилното функциониране на черния дроб е от решаващо значение за цялостното здраве на организма. Черният дроб пречиства кръвта чрез метаболизиране на алкохол, лекарства и различни токсични вещества. Той произвежда основни протеини за тялото, включително тези, които предотвратяват съсирването на кръвта.

Вижте още: Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

Той позволява кръвоснабдяването с хранителни вещества и протеини, които предотвратяват инфекциите, а също така произвежда холестерол. Чернодробните заболявания се увеличават, а симптомите, които показват проблема са: умора, слабост, загуба на тегло, загуба на апетит, гадене, болки в стомаха и пожълтяване на кожата и очите.

Затлъстяването на черния дроб се проявява в две основни форми. Неалкохолната мастна чернодробна болест е термин за редица състояния, причинени от натрупването на мазнини в черния дроб. Можете също да получите алкохолно чернодробно заболяване, което представлява увреждане на черния дроб, причинено от пиене на твърде много алкохол.

Симптомите, които показват сериозно увреждане на черния дроб, включват повръщане на кръв, лесно образуване на синини, сърбеж по кожата и подуване на долната част на корема, тъмни, черни и катранени изпражнения и тъмна урина, и те изискват незабавна медицинска помощ. А промените по кожата показват проблеми с черния дроб.

"Червените длани обикновено са симптом на прогресиращо заболяване. Черният дроб почиства тялото ни, освобождава ни, освен всичко друго, от хормони, които не ни трябват. При мъжете например това са естрогените - женските полови хормони. Когато черният дроб не работи добре, те се натрупват, а естрогените водят до вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), така че дланите се зачервяват“, обясни кардиологът Герман Ганделман.

Вижте още: 7 неподозирани симптома, че имате заболяване на бъбреците

Какво разрушава черния дроб?

алкохол

лекарства

автоимунни реакции

вирусни заболявания

мастна хепатоза

Ако подозирате, че имате проблем с черния дроб, запишете си час при лекар, а промяната на начина ви на живот е ключова за регенерацията. Диетата трябва да се обогати с боб, грах, зелен фасул, както и ядки – орехи, лешници, бадеми, сусам, слънчогледови и тиквени семки. Що се отнася до месото, най-добре е да се консумират пилешко и пуешко, без кожата. Физическата активност е много важна.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес