Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На морето: за какво да внимаваме, ако сме с високо кръвно?

22 юли 2024, 14:45 часа

Високото кръвно налягане представлява сравнително често заболяване на сърдечно-съдовата система. По принцип, „кръвното“ се определя както от от съпротивлението на кръвния поток в артериите, така и от количеството кръв, която сърцето изпомпва. Колкото повече е изпомпваната кръв, а артериите по-тесни, толкова по-високо е кръвното налягане. Неговите показания се дават в милиметри живачен стълб, изписвани като mmHg или mm/Hg.

Д-р Александър Шишонин обяснява тази специфика тук. 

Горно число (систолично налягане). Първото или горното число сочи налягането в артериите при свиване на сърцето.

По-ниското число (диастолично налягане). Второто число показва налягането в артериите между ударите.

Съвременните схващания определят нормалното кръвно налягане при зрял човек на 130/85 mmHg, а при юноша – до 120/80 mmHg.

Симптоми на хипертония

Най-често високото кръвно протича безсимптомно и изобщо не се осъзнава, докато не се случи нещо, което изисква медицинска помощ.

Основните признаци на хипертония включват:

- световъртеж;

- главоболие;

- слабост;

- понякога задух;

- трептене пред очите;

- гадене.

Неконтролираното високо кръвно засилва рисковете за инсулт и инфаркт. Затова веднага щом разберете, че сте с „високо кръвно“, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво да ядем при високо кръвно - 5 от най-добрите храни

Причините за хипертонията все още не са напълно изяснени. Но има няколко известни фактора, които я причиняват:

- наследственост;

- пушене;

- наднормено тегло;

- злоупотреба с чай, кафе, алкохол.

Хипертония в жегата

Горещото време не е особено вредно за страдащите от високо кръвно. Най-голяма вреда причинява температурната разлика: от горещо лято към дъждовна есен и студена зима. Такива промени имат отрицателно въздействие върху хората с нарушено кръвно налягане.

По-ниските температури стесняват артериите, което изисква по-голямо налягане, за да се поддържа кръвообращението. Следователно хората са склонни към по-високо кръвно през зимата, а към по-ниско (хипотония) - през лятото.

Симптомите на ниско кръвно налягане:

- умора;

- световъртеж;

- гадене;

- повишено изпотяване;

- бързо дишане;

- замъглено зрение.

- депресия;

- объркване;

- слаб и ускорен пулс;

- липса на концентрация.

Хората над 65 години са по-склонни да изпитват проблеми, свързани с топлината, поради няколко причини.

Склонност към хронични заболявания и приемане на лекарства, които могат да повлияят на контрола на телесната температура.

А и по принцип възрастните хора обикновено са по-малко способни да се приспособят към внезапно повишаване или понижаване на температурата.

Високите температури причиняват повишен приток на кръвта към кожата и дехидратация, което може значително и рязко да понижи кръвното налягане и да доведе до световъртеж, припадък и падания, които са по-опасни при възрастните.

Как да намалим кръвното налягане в горещините на плажа?

Има много ефективни начини за смъкване на „кръвното“ в летните горещини както в домашни условия, така и на морския плаж.

1. Дълбоко дишане

Дълбоките вдишвания и издишвания за 3-5 минути ще разпределят притока на кръв към всички тъкани на тялото, поради което налягането ще спадне.

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

2. Гореща вода

Горещата вода ще повлияе на притока на кръв към крайниците, причинявайки разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното. Загрейте водата до температура 45 градуса и я изсипете в леген. Спуснете вътре ръцете или краката си за 10 минути.

3. Топъл чай с мента

Сварената мента понижава кръвното.

4. Валериана

Валерианата и лекарствата, базирани на нея, оказват осезаем седативен ефект. Благодарение на това тялото ще се успокои, сърдечната честота ще спадне, а кръвното също ще се нормализира. Не забравяйте, че преди да използвате каквото и да е лекарство, е задължително консултиране с лекар.

Внимание! Статията е само за информация. Избягвайте самолекуване и непременно се съветвайте с медик-специалист в съответната област на медицината!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес