Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата напитка за разреждане на кръвта на възрастните хора

08 септември 2024, 00:11 часа

Доматеният сок е полезен за консумация в напреднала възраст, тъй като помага за укрепване на имунната система и разреждане на кръвта. Това казва руският диетолог д-р Елена Соломатина. Експертът отбелязва, че възрастните хора често се оплакват от повишено съсирване на кръвта.

Доматен сок за разреждане на кръвта и други ползи за тялото

„Доматеният сок е полезен, защото разрежда кръвта и я прави по-течна“, посочва специалистът. Напитката съдържа и ликопен: има антиоксидантен ефект и намалява възпалението в тялото.

Учени: Тази напитка пълни най-бързо кръвта с токсини 

„Освен всичко друго, доматеният сок съдържа витамин С, който е необходим за имунната система и укрепването на кръвоносните съдове при възрастните хора. Съдържа и калий, който има диуретичен ефект, понижава кръвното налягане и укрепва сърдечно-съдовата система“, казва д-р Соломатина.

За да получите максимална полза от него от  е достатъчно да пиете една чаша на ден. В същото време диетологът посъветва да се даде предпочитание на напитка без сол - натрият може да повиши кръвното налягане, което е нежелателно за възрастните хора. 

„Доматеният сок съдържа органични киселини, така че не трябва да се консумира при проблеми със стомашно-чревния тракт, остра стомашна язва или гастрит. По-добре е да го избягвате и ако имате подагра и камъни в пикочния мехур“, отбелязва експертът.

Специалистът съветва тази напитка да се пие от хора, изложени на риск от инсулт и инфаркт. Изследване на финландски учени, в което са участвали повече от 1000 мъже, доказва, че благодарение на ликопена се образуват по-малко кръвни съсиреци, което намалява риска от инсулт и инфаркт. Доматеният сок също може да понижи кръвното налягане. За този ефект обаче трябва да пиете по чаша сок всеки ден.

В допълнение, този сок може да помогне за подобряване на състоянието на кожата. Напитката е богата на витамин С, който е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Сокът също може да стегне порите и дори да предпази от слънцето. Това се случва благодарение на веществото ликопен. Доматите ще намалят риска от изгаряния и дори ще ви предпазят от вредното ултравиолетово лъчение.

Доматеният сок може да подобри имунната система и да предпази от много сезонни заболявания. Съдържа минерали - калий и натрий, които допринасят за нормалното функциониране на организма.

Счита се, че редовната консумация на доматен сок е полезна не само за сърдечно-съдовата система, но и за храносмилането. Сокът помага да се избегне запек и насърчава здравата чревна флора.

Сто грама (2/3 чаша) доматен сок съдържа приблизително 0,4 гр диетични фибри. Тази напитка оказва положителен ефект върху здравето на червата.

Лекар: Този сок чисти кръвта от холестерол и токсини, пийте го между храненията

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес