Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези плодове помагат при запек и подуване на корема

03 октомври 2024, 10:13 часа

Д-р Джоузеф Салхаб сподели най-добрите плодове, които ще ви помогнат да се справите с храносмилателните проблеми, включително с оплаквания като запек и подуване на корема. Според гастроентеролога трябва да се даде предимство на шест плода - ябълки, киви, драконов плод, круши, папая, сини сливи.

Най-добрите плодове срещу запек и подуване на корема 

Ябълките са богати на фибри плодове и се препоръчва да се консумират ежедневно за по-добри резултати.

Те са естествен източник на фибри и пектин, които насърчават прочистването и здравето на червата. Ако нямате язви или тежка реакция към ябълчената и салициловата киселина, открити в тези плодове, можете да ядете по една ябълка на ден и да забележите положителни промени за кратко време.

Ябълките са с ниско съдържание на калории: те почти не съдържат мазнини, но съдържат голямо количество въглехидрати, така че след като изядете няколко ябълки, няма да искате да ядете отново дълго време. Така че, ако искате да отслабнете, между закуската, обяда и вечерята хапвайте не сладки, а ябълки,съветва специалистът.

Защо киселото мляко НЕ трябва да се яде с плодове?

Кивито съдържа фибри и актинидин, които подпомагат храносмилането. Веднъж попаднал в стомаха, този плод набъбва и обгръща стените му, като по този начин абсорбира холестерола и други вредни вещества, които влизат в тялото с храната, предпазвайки го от отравяне и поддържайки здрава микрофлора на стомаха и червата. Основното нещо е да не забравяте да миете зъбите си след консумация на киви, за да избегнете разяждането на зъбния емайл от киселина, което може да причини дискомфорт.

Тъй като кивито абсорбира и премахва много вредни вещества от тялото, не забравяйте да пиете поне два литра вода на ден, за да улесните тялото да се отърве от токсините, съветва специалистът.

Драконовият плод е богат източник на диетични фибри, които нормализират храносмилането. Освен това той е богат на магнезий, желязо, витамини С и Е, полифеноли и каротеноиди.

Крушите съдържат естествен захарен алкохол, наречен сорбитол, който е естествен лаксатив.

Папаята съдържа храносмилателни ензими, които помагат в борбата с подуването на корема.

Сините сливи стимулират храносмилането и предпазват от запек.

Сините сливи се правят от тъмни сливи чрез сушене. Съдържат уникален състав от полезни вещества, който включва витамини С, РР, Е, група В и бета-каротин. Сините сливи съдържат фибри, нишесте, органични киселини и пектин. Тези плодове са склад за микро- и макроелементи: калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, флуор, кобалт, йод, мед, манган и други полезни вещества.

Това са плодовете с най-много фибри

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес