Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Промените в цвета на лицето при възрастните хора издават това заболяване

19 септември 2024, 11:44 часа

Професор Брайън Уилямс споделя какво заболяване може да издава промяната в цвета на лицето при възрастните хора.

Промяна в цвета на лицето - какво заболяване издава

При някои по-възрастни хора миокардният инфаркт се проявява със симптоми, различни от класическите. Определящият признак на инфаркт е дискомфорт в областта на гръдния кош - човек усеща болка и компресия като от тежка плоча върху гърдите си. Но професор Брайън Уилямс, говорител на British Heart Foundation, споделя пред Daily Mail, че клиничната картина на инфаркт може да бъде доста нетипична в напреднала възраст, когато чувствителността на тялото намалява поради неврологични промени.

Учени: Само 1 чаша бира на ден увеличава риска от това заболяване

Лекарят припомня, че инфарктът включва спиране на нормалното кръвоснабдяване на сърцето поради запушване на артерията от кръвен съсирек. Такова блокиране не винаги е пълно и полученият сърдечен удар може да не причини критични увреждания, поради които човек, например, не може да стои на краката си, да диша или говори нормално или да загуби съзнание. По този начин сърдечният удар може да бъде трудно разпознат външно - особено при по-възрастни хора, които могат да почувстват същата слабост или замаяност поради незастрашаващи причини, като промяна на времето.

Професор Уилямс споделя, че сърдечен удар при възрастен човек може да бъде показан от промяна в тена и неравномерен тон на кожата на лицето.

„Сърдечният удар при възрастен човек може да бъде придружен не само от болка в гърдите и гадене, но и от промяна в тона на лицето до по-хетерогенен“, казва експертът.

Инфарктът на миокарда може да се прояви в различни форми, симптомите им могат да приличат на различни видове нарушения - например проблеми с храносмилането или обостряне на остеохондроза. Някои инфаркти са напълно безболезнени. 

Други симптоми на инфаркт

Симптомите на типичен инфаркт включват силна болка около сърцето, задух, а понякога и гадене и повръщане. Понякога пациентите губят съзнание. Атаките започват внезапно и в рамките на няколко минути има рязко влошаване на състоянието на пациента. Синдромът на болката е силно изразен, локализиран в гърдите, зад гръдната кост. Често се наблюдава ирадиация в левия горен крайник, лопатката и шията.

Често болката може да бъде локализирана само в областта на раменните стави, в областта на шийните и гръдните прешлени.

Лекар: Миризмата на чесън от тялото издава тези заболявания

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес