Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Картофи - как влияят на пикочната киселина

25 октомври 2024, 20:00 часа

За хората с подагра хранителният избор, който правят, е от решаващо значение. Някои храни могат да предизвикат пристъп на подагра, докато други могат да помогнат за предотвратяването им.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

В тази публикация ще разгледаме ролята, която картофите могат да играят при управлението на нивата на пикочната киселина и предотвратяването на пристъпи на подагра. Добър ли е картофът за пикочната киселина? Отговорът може да ви изненада!

За пикочната киселина и подаграта:

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който е резултат от разграждането на пурините. Пурините се намират в много храни, включително черен дроб, риба, месни продукти и др.

Обикновено се екскретира от бъбреците и преминава в урината. Когато нивата на пикочната киселина станат твърде високи, това може да причини подагра или камъни в бъбреците.

Подаграта е форма на артрит, която се появява, когато нивата на пикочната киселина в кръвта станат твърде високи. Това може да причини възпаление и болка в ставите. Най-често засяга палеца на крака, но може да засегне и други стави, като коленете, глезените и лактите.

Доказано е, че диетата, базирана на зеленчуци, е ефективна за намаляване на нивата на пикочна киселина. Тази диета също така е доказано ефективна за намаляване на риска от подагра.

Проучвания върху различни видове диети и техния ефект върху нивата на пикочна киселина са установили, че хората с вегетарианска диета имат по-ниски нива на пикочна киселина в сравнение с тези, които ядат месо.

Полезни ли са картофите за пикочната киселина?

Картофът е основна храна, която се харесва от хората по целия свят. Те са евтини, засищащи и могат да се използват в различни рецепти. Полезен ли е обаче картофът за пикочната киселина?

Печени картофи:

Печените картофи имат по-нисък гликемичен индекс от варените картофи или картофеното пюре, което означава, че не причиняват толкова много скок на кръвната ви захар. Това може да помогне за поддържане на нивата на пикочната киселина под контрол. Те също са добър източник на фибри, които могат да помогнат за намаляване на нивата на пикочната киселина.

Вижте още: Лекар: Това са първите симптоми на висока пикочна киселина

Картофи на пара:

И накрая, можете да опитате да задушите картофите си, вместо да ги варите. Задушените картофи имат подобен гликемичен индекс като печените картофи и също са добър източник на фибри.

И така, има много различни начини за готвене на картофи, които могат да ви помогнат да намалите нивата на пикочна киселина. Изпробвайте няколко от тези методи и вижте кой работи най-добре за вас.

Просто се уверете, че избягвате да ядете пържени картофи или картофен чипс, тъй като те имат високи нива на наситени мазнини, които могат да бъдат вредни за подаграта и цялостното ви здраве.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес