Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето какво може да направи чаят от мента за тялото ни

14 октомври 2024, 18:54 часа

Чаят от мента е ценен в цял свят заради успокояващите си свойства, фин, освежаващ аромат и ободряващ вкус. Тази напитка не само стимулира сетивата ни, но носи и редица потенциални ползи за здравето, според д-р Мелиса Аззаро.

Какъв е хранителният профил на ментовия чай 

Листата от мента са естествен източник на различни основни хранителни вещества, според USDA, включително витамини А и С. Според д-р Азаро, тази билка е богата на антиоксиданти.

"Все пак трябва да се каже, че само консумацията на листа от мента осигурява повече антиоксиданти в сравнение с ментовия чай. Една от уникалните характеристики на ментовия чай е наличието на ментол. Това съединение е свързано с различни ползи за здравето, като облекчаване на храносмилателни проблеми и главоболие", споделя експертът.

Чай от мента - как е правилно да се приготвя и да се пие 

Ползи за здравето и чай от мента

Чаят от мента подобрява храносмилането, отчасти поради ментола. Това органично съединение може да има спазмолитичен ефект, което означава, че отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и улеснява по-бързото преминаване на храната през чревната система. Поради това е полезен за хора, които искат да отслабнат.

"Проучване от 2023 г., публикувано в списанието Current Pharmaceutical Design, съобщава, че компонентите на мента могат да помогнат за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва", казва диетологът.

"Потвърдено, че вдишването на ментол може да действа като естествен деконгестант, като потенциално помага за разграждането на слузта и секретите. Някои други свойства на този чай също могат да помогнат за облекчаване на суха кашлица и възпалено гърло, осигурявайки временно облекчение. Ментолът в ментовия чай има успокояващ ефект, който може да помогне за намаляване на стреса и релаксация, предполага проучване от 2021 г. Освен това чаят от мента може да подобри фокуса и когнитивната функция", допълва още специалистът. 

Диетологът припомня, че ментовият чай може да помогне за освежаване на дъха, тъй като ментата има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да бъдат полезни за оралното здраве. Важно е да се отбележи, че въпреки че този чай може да допринесе много за оралното здраве, той не е заместител на редовното миене на зъбите, почистването с конец и посещенията при зъболекар.

"Чаят от мента обаче не трябва да се счита за самостоятелно лечение на инфекции. Важно е да се има предвид, че тези свойства могат да поддържат естествените защитни сили на организма и да повлияят на укрепването на имунитета, но не са заместител на професионален медицински съвет или лечение", казва лекарят. 

"Друг важен аспект на чая от мента е потенциалното му въздействие върху хормоналното здраве. Проучванията показват, че ментата има антиандрогенни свойства. Андрогените са хормони като тестостерон. Това може да е от полза при състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS), според проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Ovarian Research", допълва д-р Азаро. 

Чай от мента: Лекар разкри за какво помага

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес