Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къпини - за какво са полезни

13 септември 2024, 12:42 часа

Къпините - техните плодове, листа и дори корени - съдържат полифеноли, витамини и минерали, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, съобщава изданието The Health Site. Полски учени коментират ползите от плода в проучване, публикувано в списание Agriculture.

Полезни свойства на къпините

Разнообразният фитохимичен профил на къпините може да помогне за ефективно лечение на различни хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет. Богатите на флавоноиди и полифеноли плодове са източник на биоактивни съединения, които могат да се използват както за предотвратяване, така и за лечение на различни заболявания, особено тези, свързани с оксидативен стрес.

Лекар: Къпините обострят тези заболявания

Пиенето на сок от къпини също намалява риска от бъбречни заболявания и инфекции на пикочните пътища, според проучването. Освен това екстрактът от тези горски плодове има успокояващ ефект върху тялото, като потиска диарията и намалява възпалението.

Къпините се препоръчват предимно за укрепване на имунната система. Те съдържат огромно количество различни витамини, особено В и Е. Спомагат за нормализиране на работата на вътрешните органи, а също така имат положителен ефект върху състоянието на кожата и косата. Плодът също е богат на различни микроелементи, каротин и органични киселини, които са необходими за пълноценното функциониране на тялото.

Къпините имат благоприятен ефект върху храносмилателната система, стимулират апетита и премахват запека. Те имат и диуретични свойства. Предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Къпините намаляват и риска от развитие на заболявания на пикочния мехур. Известни са и с това, че нормализират състава на кръвта и укрепват стените на кръвоносните съдове. Редовната консумация на тези плодове помага за предотвратяване на появата на атеросклероза.

Къпините имат и антипиретичен ефект - те са изключително полезни при респираторни заболявания. А високото съдържание на танини и биофлавоноиди в състава им предотвратява развитието на възпалителни процеси. Отварата от плодове е много полезна при лечението на гингивит и стоматит. Освен това се използва в компреси срещу болки в ставите, дерматити, екземи и др.

Високото съдържание на антиоксиданти в този плод намалява риска от неоплазми и различни тумори. Пресните плодове и сокът от тях се препоръчват за консумация от хора, страдащи от диабет, за намаляване на нивата на захарта и подобряване на общото състояние на организма. В допълнение, те ефективно облекчават подуването, успокояват нервната система и стимулират мозъчната дейност.

Какво (не) знаем за къпините?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес