Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с пикочния мехур, ако стискате прекалено дълго?

02 юли 2024, 11:33 часа
Реклама

Задържането на урина за продължителни периоди от време, често наричано "стискане" на пикочния мехур, може да има различни незабавни и дългосрочни последици за отделителната система и цялостното здраве. Пикочният мехур е мускулест орган, който съхранява урината, произведена от бъбреците, преди тя да бъде отделена през уретрата. Въпреки че пикочният мехур може да побере около 400-600 милилитра урина, задържането ѝ над този капацитет може да доведе до редица здравословни проблеми.

Незабавни ефекти

Дискомфорт и болка

Когато стискате пикочния си мехур твърде дълго, най-непосредствената последица е дискомфорт или болка в долната част на корема. Мускулите на пикочния мехур са принудени да останат свити, което може да предизвика усещане за натиск и неотложност.

Повишен риск от инфекции

Задържането на урината може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища (ИПП). Урината е отпадъчен продукт, в който могат да се задържат бактерии. Когато тя остане в пикочния мехур за продължителен период от време, бактериите могат да се размножат и да доведат до инфекция. Инфекциите на пикочния мехур могат да предизвикат симптоми като парене по време на уриниране, мътна или силно миришеща урина и болки в корема.

Лекар обясни какво може да означава отслабеното ръкостискане

Инконтиненция при преливане

В тежки случаи, ако пикочният мехур е препълнен, това може да доведе до инконтиненция на преливането, при която малки количества урина изтичат неволно. Това се случва, тъй като налягането в пикочния мехур превишава налягането в уретрата, което води до изтичане.

Дългосрочни ефекти

Разтягане на пикочния мехур

Хроничното задържане може да доведе до разтягане на пикочния мехур и загуба на неговата еластичност. Това състояние, известно като разтягане на пикочния мехур, затруднява правилното свиване на пикочния мехур, което води до непълно изпразване на пикочния мехур. С течение на времето това може да засили риска от задържане на урина и инфекции.

Отслабени мускули на пикочния мехур

Редовното задържане на урина може да отслаби мускулите на пикочния мехур. Когато тези мускули са постоянно пренапрегнати, те могат да загубят своята сила и функция, което затруднява пълното изпразване на пикочния мехур. Това може да доведе до хронично задържане на урина, при което пикочният мехур не се изпразва напълно, което причинява дискомфорт и увеличава риска от инфекции.

3 причини за често уриниране

Увреждане на бъбреците

В екстремни случаи продължителната задръжка на урина може да доведе до връщане на урина в бъбреците - състояние, известно като везикуретерален рефлукс. Това може да доведе до бъбречни инфекции и с течение на времето да причини увреждане на бъбреците или хронично бъбречно заболяване.

Въздействие върху контрола на пикочния мехур

Задържането на урина може да повлияе на способността на пикочния мехур да сигнализира кога трябва да се изпразни. С течение на времето това може да увреди естествените сигнални механизми на пикочния мехур, да доведе до проблеми с контрола на пикочния мехур и потенциално да допринесе за състояния като свръхактивен пикочен мехур.

Превантивни мерки

За да избегнете тези усложнения, е важно да се вслушвате в сигналите на тялото си и да използвате тоалетната, когато почувствате нужда от уриниране. Редовното изпразване на пикочния мехур помага за поддържане на неговата еластичност и мускулен тонус. Пиенето на много вода и поддържането на добра хигиена също могат да помогнат за предотвратяване на инфекции.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес