Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как яйцата влияят на жлъчката?

12 август 2024, 11:21 часа

Руският гастроентеролог д-р Нурия Дианова споделя, че при проблеми с жлъчния мехур яйцата трябва да се ядат много внимателно. Доктор Дианова пояснява, че яйцата сами по себе си са една от най-добрите храни – съдържат много здравословни вещества.

Как яйцата влияят на жлъчката?

„Да, в тях има холестерол, но има и лецитин и витамини A, D, E", допълва лекарят. В същото време, както отбеляза експертът, предимствата, присъщи на този продукт, не означават, че можете да го ядете колкото искате.

Кой категорично НЕ трябва да яде яйца?

"Само хора в добро здраве без хронични разстройства и заболявания могат да си позволят да ядат яйца всеки ден. Но с възрастта човек обикновено придобива различни заболявания", допълва експертът.

Доктор Дианова предупреждава за опасностите от яйцата заради холеретичния им ефект. Лекарят пояснява, че яйчният жълтък има мощен холеретичен стимулант и консумацията му без предпазливост и ограничения може да доведе до неприятни последици. 

„Ако хората имат проблеми с жлъчния мехур от различен произход, тогава те няма да могат да ядат две или три яйца на ден. За тях това ще бъде абсолютен ад: болка, свързана със синдрома на полихотомия. Същото е и с хората, които имат камъни в бъбреците“, предупреждава експертът.

Д-р Дианова напомня на хората, които ядат яйца всеки ден, че еднообразната храна лишава организма от възможността да получава важни компоненти, съдържащи се в много храни. Тя подчертава, че за доброто функциониране на организма и доброто здраве е важно храненето да бъде възможно най-разнообразно.

Полезни свойства на яйцата

Яйцето е идеално балансирана комбинация от хранителни вещества, микроелементи, витамини и аминокиселини. Никой друг продукт няма такъв баланс.

За да се усвои от организма напълно и бързо (в рамките на 2 часа) и да донесе ползи, трябва да се консумира варено или пържено (суровите яйца се усвояват по-бавно). Но пържените имат много по-високо съдържание на калории. Това е значителен недостатък за тези, които следят фигурата си.

Протеинът, съдържащ се в пилешкото яйце, превъзхожда свойствата на рибата или месото. Количеството протеин в 100 гр продукт е около 13 грама.

Яйцето съдържа холин (регулира работата на нервната система), биотин и фолиева киселина. Селенът и лутеинът са мощни антиоксиданти и осигуряват големи ползи за тялото. Есенциалните аминокиселини допринасят за изграждането на протеини. Желязото в жълтъка и белтъка е в органична форма и затова се усвоява лесно от организма. Каротеноидите предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрението, включително катаракта.

Продуктът е богат на 12 витамина, сред които са:

  • Витамин Е укрепва кръвоносните съдове и сърцето, има противотуморен ефект;
  • Витамин А укрепва имунната система;
  • Витамин D е полезен за костите и зъбите;
  • Витамин B12 – укрепва нервната система;
  • Витанин К - нормализира кръвосъсирването;

Какво се случва с кръвното, когато спрете да ядете яйца?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес