Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хлорен обрив. Какво представлява и как да се предпазите?

30 юли 2024, 07:45 часа

Хлорният обрив е червен, сърбящ обрив, който се появява в рамките на часове след плуване в хлориран басейн или накисване в гореща вана. Въпреки че някои хора го наричат ​​„хлорна алергия“, той всъщност е неалергична кожна реакция, която се получава, когато дадено вещество уврежда защитния външен слой на кожата.

Ако плувате в хлориран басейн, можете да намалите риска да получите подобен обрив ако след излизане от водата  се изплакнете или пък нанесете слой крем преди плуване.

Симптоми на хлорен обрив

Хлорен обрив може да се развие всеки път, когато сте прекарали известно време в хлорирана вода. Обикновено се появява в рамките на няколко часа след досег с хлорирана вода.

Симптомите на хлорен обрив включват: 

  • Зачервяване на кожата и подуване
  • Чувствителност на кожата и/или  сърбеж
  • Кожен обрив или подобни на петна лезии
  • Сухота на кожата, лющене или образуване на корички

Хлорният обрив не е заразен. Симптомите няма да се влошат след първия ден, стига да стоите извън басейна.

Колко дълго продължава хлорният обрив?

Хлорният обрив е вид иритативен контактен дерматит. Симптомите му започват да намаляват в рамките на един до два дни след излагане на дразнителя. Важно е обаче да избягвате хлор през това време, защото в противен случай ще забавите заздравяването на кожата.

За какво да внимаваме, като ходим на басейн: Експертът Румяна Борисова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Причини за хлорен обрив

Хлорният обрив не е алергия. Кожната алергия се причинява от реакция на свръхчувствителност към вещество, което тялото смята за вредно. Дразнещ контактен дерматит е, когато кожната бариера е нарушена от вещество, което предизвиква възпаление в клетките.

Хлорът е силна химическа добавка, която се използва за предпазване на басейни и горещи вани от водорасли, бактерии и други микроби. Накисването в хлорирана вода обаче може да доведе до обрив по две причини: 

  • Колкото по-дълго сте във водата, кожата става все по-пореста.
  • Хлорът премахва себума от кожата, което позволява на химикала да проникне директно до нея.

Лекар разкри можем ли да се справим с алергичната кашлица нощем

Кожата реагира на силните химикали и тялото реагира, за да се защити и излекува засегнатите клетки. Тази реакция причинява зачервяване, подуване и сърбеж. 

Някои хора са по-чувствителни към хлор от други. Особено тези, които имат различни видове екземи или псориазис, защото при тях има нарушена кожна цялост, което пък улеснява достъпа на дразнители до кожата.

Хора които са професионални плувци или спасители и прекарват повече време в басейна, е по-вероятно да получат хлорен обрив, особено ако нивата му във водата са по-високи. Това обаче може да се случи и при леко хлорирана вода, защото амонякът, открит в потта и урината, се комбинира с хлор, и така се създава тежък химикал (хлорамин). Рискът от това взаимодействие е висок в обществени басейни

За да сведете до минимум кожните промени, свързани с хлора, важно е да сведете до минимум излагането на хлор, когато е възможно. След като излезете от басейна, изплакнете с нежен почистващ препарат и хладка вода и след това нанесете овлажняващ крем или лосион. Ако получите хлорен обрив, може да се приложи хидрокортизон и нежни овлажняващи кремове. Ако зачервяването или обривът продължават, посетете дерматолог, за да определите дали са необходими допълнителни възможности за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес