Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни консултации с ТОП уролог от високотехнологичната LIV Hospital

09 април 2019, 20:00 часа

На 24 април 2019г., по покана на управителя на Медикъл Караджъ - Звезделина Лютфи, в София ще гостува проф. Тахир Карадениз - специалист по урология. Проф. Карадениз ще проведе напълно безплатни консултации на български пациенти с урологични проблеми и рак на пикочния мехур в рамките на нашата инициатива да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии в медицината. Консултациите са подходящи както за пациенти нуждаещи се от второ мнение, така и за пациенти, интересуващи се от лечение в чужбина, в частност Турция.

Кой е проф. Тахир Карадениз?

Проф. Карадениз е специалист в областта на уро-онкологията, реконструктивната урология, женската урология и уринарна инконтиненция. Основното си медицински образование завършва в медицинския факултет на Cerrahpaşa. Специализира урология в катедрата по урология към медицинския факултет на Истанбул. След военната си служба проф. Карадениз работи като уролог към болница за обучение и изследване "Окмейдани", по-късно става завеждащ на дирекция "Урология" към същата болница. През 2012 г. работи в болница Медикана, Истанбул, където е уролог до 2017г. Към днешна дата специалистът работи и приема своите пациенти във високотехнологичната LIV Hospital, Истанбул.

Проф. Тахир Карадениз е член на следните асоциации:

• Турска асоциация по урология

• Европейска асоциация по урология (EAU)

• Турска андрологична асоциация

• Уро-онкологична асоциация

В практиката си проф. Карадениз има издадени 26 международни и 40 национални статии.

Най-често срещаните урологични заболявания, с които се сблъсква в практиката си проф. Карадениз са: камъни в бъбреците и рак на пикочния мехур. Най-иновативният подход, който прилага при лечение на усложнения при рак на пикочния мехур, е създаването на изкуствен пикочен мехур от червата.

Рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур е най-често срещания рак на пикочните пътища и е на 7-мо място при мъжете и 17-то място при жените по брой на страдащите от него пациенти. Честотата на заболяването е 9 / 100 000 при мъжете, 2 / 100 000 при жените. Съотношението варира в зависимост от рисковите фактори, на които са изложени индивидите без оглед на пола им. Въпреки че най-често се наблюдава при възраст над 70 години, прагът на заболеваемост към момента е паднал до детска възраст.

Рискови фактори

Рисковите фактори варират в зависимост от различните видове рак и личните характеристики и навици на човека. Пушенето, генетичните семейни характеристики и излагането на канцерогенни фактори са сред важните фактори, които позволяват на заболяването да се развие.

Симптоми

Най-важните симптоми са наблюдение на кървене с урина, усещане за парене по време на уриниране и болка в областта на пикочния мехур. Пациентите с един от тези симптоми трябва да се консултират с лекар.

Лечение

Повърхностните ракови заболявания на пикочния мехур се откриват само в лигавицата на пикочния мехур. Туморната тъкан се взима чрез ТУР операции, извършвани чрез достъпване до пикочните пътища. Ако при изследването на пробите се установи високорисков повърхностен рак на пикочния мехур, лечението продължава с интравезикално приложение на лекарства и се прави контролна цистоскопия на интервали от 3 месеца.

Ако ракът се разпространи по-дълбоко до мускула на пикочния мехур, се прави пълната операция по отстраняването му, заедно със създаването на нов от черва. Друга опция е по оперативен път да се отклони пътя на урината и да се отведе извън тялото към отвор (стома), завършваш с отходна торбичка. И в двата случая пациентът може да има нужда от радио или химиотерапия.

Изкуствен пикочен мехур (от червата)

При някои видове рак на пикочния мехур заболяването може да се лекува само чрез отстраняването му. Ако ракът се разпространява дълбоко в мускулния слой на пикочния мехур, ако има много големи тумори в близост до мускулната тъкан, или при пациенти, които не реагират на TUR Tm хирургия и BCG лечение, възможността за метастази е много висока. В такива случаи, за да се спаси живота на пациента, трябва да се извърши хирургична операция „Радикална цистектомия”, при която се отстраняват пикочния мехур, простатата, семенните везикули и лимфните тъкани около големите вени.

Как ще уринират пациентите след отстраняването на пикочния мехур?

Има много методи за това, но най-често се използва методът „ILEAL CONDUIT“, при който двата пикочни пътя (уретри) се свързват към стома (отвор) на стомаха, като за връзка се използват 12-15 см. тънки черва. Урината, идваща от уретрите, се събира в торбичка и пациентите трябва да я сменят веднъж на всеки 2-3 дни, когато тя се запълни.

Важна алтернатива на този традиционен метод е „ИЗКУСТВЕН ПИКОЧЕН МЕХУР ОТ ЧЕРВО”, наречен „ОРТОТОПИЧЕН ПИКОЧЕН МЕХУР”, който се прилага от 15 години в развитите страни. Хирурзите на болница Лив успешно изпълняват тази процедура през последните 12-13 години.

При тази операция се отделя чревна тъкан с дължина от 50 см, която се сгъва няколко пъти, с цел придобиване на формата на "сфера", за да може по визия и функционалност да наподоби пикочния мехур. По този начин капацитетът и вътрешният й обем се разширяват, за да бъде събрана урината. На единия край на тънката чревна тъкан под формата на сфера се връзват два уретера (пикочни тръбички), осъществява се анастомоза, а на другия край на новия пикочен мехур се прави същото за външния пикочен уринарен тракт.

Честотата на инконтиненция на урината през деня, след тази операция зависи от липсата на увреждане на клапата за задържане на урината (сфинктера) по време на отстраняването на пикочния мехур и ако хирургът има голям опит, този проблем няма да се появи.

Нормалният здрав човек има капацитет на пикочния мехур от около 400 ml. Пациентите, които са преминали през операция на пикочния мехур (изкуствен пикочен мехур от черво), достигат този капацитет на пикочния мехур за около 4-6 месеца.

Живот на изкуствен мехур

Няма такова понятие като живот на изкуствения пикочен мехур. Докато пациентът е жив, той или тя няма да има проблеми с новосъздадения ортотопичен пикочен мехур. Първата операция, която направихме досега в това отношение, беше преди 13 години и до днес все още се срещаме с първия си пациент.

При цистоскопска (ендоскопска) образна диагностика на пациент 3 години след направената му операция се констатира, че изкуствения пикочен мехур е с вместимост 500 ml и е много трудно да се разграничи от пикочния мехур на здрав човек.

Камъни в бъбреците

Наличието на камъни в бъбреците може значително да наруши качеството на живот на човека, затруднявайки го житейски с болка и симптоматика от друг характер. В допълнение, един от най-важните рискове, които нелекуваните камъни в бъбреците могат да причинят, е инфекция. Симптоми като висока температура, студени тръпки, треперене, могат да се появят при наличие на инфекция. Бъбречните инфекции могат да увредят бъбречната тъкан. Появата на инфекция усложнява лечението на камъните в бъбреците, които я причиняват. Ето защо е разумно да се правят плановете за лечение преди развитието на бъбречната инфекция. Ако камъкът остане нелекуван в бъбреците или пикочните пътища за дълго време, друга рискова ситуация, която може да се зароди е бъбречна дисфункция. Всички тези медицински състояния могат да доведат до загубата на бъбрек.

Когато пациентът не може да изхвърли камък, независимо от размера му, за периода от 3-4 седмици или камъкът е прекалено голям (7-8 mm или повече) се планира интервенционно лечение.

Всички пациенти, интересуващите се от безплатните консултации с проф. Тахир Карадениз на 24 април 2019г. в София, трябва да си запишат предварително час на телефоните на здравен информационен център Медикъл Караджъ: 0879 977 401 или 0879 977 402.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес