Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни любимци и класически автомобили: 20 графити художници ще оживят София (СНИМКИ)

10 септември 2024, 11:00 часа • 666 прочитания

20 графити художници ще изрисуват над 1000 кв. м площ в София на 14 и 15 септември. Събитието Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival е безплатно, а програмата е посветена на домашните любимци и класическите автомобили.

Преобразяването

Още: Изкуството на Бистра Льошевалие - мощна машина за полет над ограниченията (СНИМКИ)

Популярното събитие, посветено на графити културата у нас, ще допринесе за преобразяването на над 1000 кв. м. градски стени по време на есенното си издание на 14 и 15 септември. Двайсет известни художници ще вземат участие в Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival, който се завръща с нова локация - ул. „Бесарабия“ 108 А и кани всички почитатели на уличното изкуство, животните и класическите автомобили. Фестивалът се организира от екипа на Sofia Graffiti Tour съвместно с благотворителната организация Lucky Hunt Foundation, която помага активно на стотици бездомни кучета, котки, понита, магарета и други животни в беда. Достъпът до събитието е безплатен за всички желаещи.

Освен локацията, новост в програмата тази есен е и специалната творческа работилница, водена от популярната художничка Елена Мишева. Тя ще демонстрира акварелни техники, с които всеки желаещ ще може да нарисува любимо животно. Инициативата също е безплатна, подходяща е за деца и възрастни и ще се проведе във втория ден на фестивала, 15 септември, между 14:00 и 18:00 ч. Освен традиционното рисуване върху стени, тази година известни графити майстори ще преобразят класическо Порше 911 на живо пред очите на публиката.

Локацията

Новата локация на ул. „Бесарабия“ 108А ще предостави над 1000 кв. м. площ за създаването на концептуални стени. И тази есен те ще бъдат разкрасени от над 20 популярни български графити художници. Посетителите ще могат да участват в традиционното ателие за рисуване на тениски, като организаторите са предвидили също зона с храна и напитки, кът за почивка и тематична музика. Основен елемент в програмата са графити работилниците, в които художниците ще демонстрират ценни техники за рисуване със спрей.

Още: Творби на 100 творци в голямата изложба Трети Международен Салон Интуитив 2024 (СНИМКИ)

Участници

В есенното издание на фестивала ще вземат участие Nasimo, Kotk, Teleto, Pyrotechnix crew и още много артисти от цялата страна, а за качествената фънк атмосфера ще се погрижат DJ Skrugie и DJ Juju.

Програмата

Програмата по часове в двата дни е:

Още: Родни артисти ще изрисуват училищни фасади с гигантски стенописи

10:00 - 18:00 Рисуване на концептуални стени от 20 артисти

11:00 - 13:00 Графити работилница - първи стъпки в съвременно градско изкуство

14:00 - 16:00 Графити тениски - донеси своята бяла тениска. Нарисувай я заедно с нас и си тръгни с изкуство за обличане

14:00 - 18:00 Музикална селекция от Skrug и DJ Alphabet

Още: Ученици заснемат връзката между екологията и изкуството (СНИМКИ)

14:00 - 18:00 на 15 Септември - Акварел работилница с Елена Мишева

Събитието на 14 и 15 септември продължава да развива темата за социализирането на непопулярни столични локации чрез изкуство. Произведенията, които ще бъдат създадени по време на Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival, ще обогатят трайно визуалната градска среда в кв. „Хаджи Димитър“, тъй като голяма част от графитите ще се виждат и от преминаващия наблизо ключов столичен булевард „Владимир Вазов“.

По-рано тази година организаторите от Sofia Graffiti Tour реализираха успешно изданието Sofia Urban Art под моста „Чавдар” в София, което привлече над 2000 любители на уличното изкуство и преобрази над 600 кв. м. от градската среда.

Още актуална информация може да бъде намерена във Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/887033233245424Още: Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес