Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да помогнем на един от най-добрите млади биолози в света Петър Жотев да плати обучението си в Кеймбридж

21 юни 2023, 15:05 часа
Реклама

Петър Жотев е най-добрият български ученик по биология и втори в света, който желае да продължи образованието си в Кеймбридж. Затова организира дарителска кампания, за да може да осъществи мечтата си.

Младежът е приет да учи „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания - университет, който е дал 121 нобелови лауреати на света.

Талантът на Петър е международно признат. През юли 2022 г. той печели златен медал на Международната олимпиада по биология в Армения и така постига най-доброто представяне на български гимназист в историята на най-престижното състезание по биология за ученици в света. Младият българин е един от тримата дванадесетокласници, (випускът е от 180 души), наградени за особени заслуги за издигане авторитета на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Той е един от най-изявените и успешни ученици по биология у нас, заема винаги призови места.

За да се запише в Trinity College, Петър Жотев трябва да събере цялата такса за обучението си до 18 август. За трите години в университета сумата възлиза на обща стойност от 142 887 паунда (47 629 паунда на година) - около 327 500 лева. Семейството на Петър активно се включва в кампанията и така търсената сума за финансиране е 182 900 лева.

По личната сметка на Петър са постъпили корпоративни дарения в размер на 54 340 лв., а по кампанията му са събрани приблизително 51 000 лева. Остават по-малко от една четвърт - само 77 000 лева.

Можете да дарите ТУК!

“Вярваме, че на дарителската платформа на Подкрепи.бг всеки може да намери близка до него кауза, която да припознае и подкрепи, като по този начин спомогне за сбъдването на поне една мечта. Да учи в Trinity College, е мечта на Петър, която той целенасочено преследва през годините и определя като най-добрата възможност да развие таланта си, така че, нека го подкрепим”, призовава екипът на платформата Подкрепи.бг.

Подкрепи.бг е онлайн дарителска платформа, изградена и поддържана изцяло от доброволци. Специфичното при нея е, че не удържа комисиона от кампаниите. Основният принцип на Подкрепи.бг е безкомпромисна прозрачност и отчетност на кампаниите. Платформата е проект с отворен код, което позволява на всеки IT специалист да разгледа кода и при желание да допринесе с нова функционалност.

Подкрепи.бг стартира през август миналата година като сдружение с нестопанска цел в обществена полза, което сега има повече от 35 члена. В момента в платформата има 18 кампании, от които 12 са активни и 6 - успешно затворени. Досега през нея са набрани повече от 326 000 лева дарения от 2782 уникални дарители.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес