Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще е домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

31 юли 2024, 17:19 часа • 2463 прочитания

От 9 до 15 август България ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект в Бургас.

Ученици от 40 държави идват в морския град, за да премерят сили в полето на необятното. В съставянето на задачите се включват международни учени от водещи университети по света. Ръководител на отбора ни е бакалавърът по компютърни науки Йоан Саламбашев. Той учи извличане на информация и откриване на знания, както и се занимава с изследвания в областта на халюцинации при големите езикови модели.

"Българи организират първото издание на олимпиадата. Олимпиадата е разделена на два кръга. Има научен кръг, който вече тече. Задачите са в три направления: машинно самообучение, обработка на естествен език и компютърно зрение. На база на решенията журито ще ги оцени, но това ще има по-малка тежест - 5%. Останалите 95% ще дойдат на място в Бургас, когато се съберем. Всеки отбор се събира в една стая и в рамките на 8 часа разработва продължение на задачите", обясни Саламбашев пред Bulgaria ON AIR.

Още: Българските ученици завоюваха 4 медала на Международната олимпиада по химия

По думите му идеята е да се покаже, че изкуственият интелект не е страшен, както и "да се отворят очите на хората още от ранна възраст". "Хората решават какво той ще направи. Не е заплаха, която може да ни заличи", подчерта Саламбашев

На въпрос кога AI ще започне да изпитва емоции и чувства, Саламбашев отговори, че за момента изкуственият интелект включва математически модели, които рационално взимат решенията си. "Има опити моделите да бъдат така обучени, че да се създадат нови чатботове, които да могат да са полезни емоционално, да подкрепят хората и да ги съветват", каза още ръководителят на отбора ни.

Още: Супервойниците с изкуствен интелект вече не са просто фантазия (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес