Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари забиват клечки за зъби в доматите?

14 август 2024, 14:01 часа

Много градинари отглеждат домати в градината си, защото тези зеленчуци са много вкусни и могат да дадат значителна реколта. Но грижата за доматите не е лесна и често трябва да прибягвате до някои трикове. Ако отглеждате домати, може да срещнете следния проблем: в края на лятото и есента доматите на храстите остават зелени и не искат да узреят. Но в случая опитните градинари разчитат на някои трикове. 

Как да ускорите узряването на доматите?

Доматите могат да бъдат накарани да узреят по-бързо, ако просто знаете правилния начин. И има метод, който може да изглежда необичаен, но въпреки това е изключително ефективен. Затова е нужно само няколко пъти да прободете домата с клечка за зъби в областта на дръжката.

Какво ТРЯБВА да направите точно сега, за да берете домати до падането на сланата

Този метод може сериозно да стимулира растението да си набави по-бързо хранителни вещества и по този начин да ускори узряването му. Имайте предвид обаче, че доматите, които са пробити по този начин, не могат да се съхраняват дълго, така че първо трябва да консумирате тях.

Но друг доказан метод, който градинарите често препоръчват, е отрязването на стъблото. Трябва да го направите внимателно - отрежете стъблото на височина около 10 сантиметра от почвата и забодете клечка за зъби в него. По този начин можете да забавите движението на соковете по стъблото и тогава растението ще насочи всичките си ресурси към узряване на плодовете.

И ако отглеждате домати в оранжерия, тогава можете да ускорите узряването по следния начин: трябва да ограничите достъпа на чист въздух и да увеличите образуването на конденз. За да направите това, оранжерията трябва да бъде затворена през деня и отворена вечер за вентилация. Процесът може да се повтори няколко дни подред и тогава бързо ще забележите, че доматите започват да узряват по-бързо.

Тези прости съвети ще ви помогнат да стимулирате узряването на доматите - благодарение на тях сочните и зрели плодове ще ви зарадват с вкуса си в края на лятото.

Друг начин за ускоряване узряването на доматите

най-ефективният начин за стимулиране на узряването на доматите е използването на йод. За да направите това, просто разредете 30 капки йод в 10 литра вода, разбъркайте добре и напръскайте храсти с неузрели плодове с получения разтвор.

Стимулирането на узряването по този начин работи точно през втората половина на сезона. След третиране с йоден разтвор остава само да наблюдавате как доматите придобиват яркочервен оттенък пред очите ни.

Ако обаче нямате йод под ръка, има друг начин да помогнете на неузрелите домати да узреят по-бързо. За да направите това, просто вземете плодовете и ги поставете на тъмно място до вече узрели домати.

Най-важното за добрата реколта е правилната и висококачествена грижа за растенията, а малко стимулиране ще помогне да доведете плодовете до желаното състояние в най-кратки срокове.

Навременното подрязване на листата също е важно за стимулиране на узряването. Отрежете долните листа, както и удебеляващите се горни листа. Това ще позволи на слънчевата светлина да проникне по-добре в плодовете и да ускори узряването им.

Само опитните градинари правят това с доматите през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес