Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо листата на чушките се извиват и как да спасите реколтата?

14 август 2024, 19:14 часа

Градинарите, които отглеждат чушки в градината си от първо лице познават проблема с извиването на листата. Те може да се деформират, да образува гънки и да се навие в „совалка“ или да се огънат надолу. Във всеки случай обаче това означава, че растението е засегнато от болест и няма достатъчно хранителни вещества за растеж.

Какви са причините за извиването на листата на сладкия пипер?

Ако листата на чушките се извиват надолу, това може да означава, че растението е нападнато от вредители - паяжинообразни акари, листни въшки, белокрилки, нематоди, трипси, червеи.

Разбира се, на първо място, в началото на сезона е необходимо да се извърши превантивен контрол на вредителите - третиране със съответните препарати.

Поливане на чушките през август - как е правилно да се прави 

Ако забележите, че листата на младо растение изглеждат леко увехнали, въпреки влажната почва и има малки тъмни или жълти точки от вътрешната страна на листата, това показва заразяване с паяжинообразуващи акари. Паякообразните акари са много опасен вредител, който безмилостно и бързо унищожава растенията. Засегнатото растение се нуждае от незабавно лечение.

Акарът е много упорит и бързо се адаптира към химикали, така че след седмица можете да го третирате повторно (за предпочитане с лекарство с различна активна съставка и след това да наблюдавате и внимателно да инспектирате растенията, за да сте сигурни, че всички вредители са унищожени).

Ако забележите, че листата на младите чушки изглеждат изгърбени, тогава можете да подозирате заразяване с листни въшки. Преди листните въшки да са успели да се размножат, те могат да бъдат унищожени с обикновен сапунено-содов разтвор от 30 грама сапун за пране и 1 супена лъжица сода на 1 литър вода, а когато растението е силно засегнато от листни въшки, идват пестицидите на помощ.

Ако листата на пипера се свиват в тръба, това означава, че растението страда от топлина и сухота. В случая растението се опитва да намали площта на листната плоча, така че в тази ситуация да се изпари по-малко влага. Можете да засенчите растенията със специална мрежа и да ги полеете обилно. Когато топлината намалее, растението ще се върне към нормалното си състояние. Обикновено тургорът на листата бързо се възстановява, когато температурата на въздуха спадне и влажността се нормализира.

Сладките чушки обичат доброто поливане, така че когато няма достатъчно влага в почвата, растението ще реагира и ще извие листата си. Поливането ще помогне за това: ако е възможно, най-добре е да организирате капково поливане, тогава растението бързо ще се възстанови.

Друга причина за къдрене на листата на сладкия пипер е излишната влага. Проблемът може да бъде решен чрез разрохкване на почвата, тогава излишната влага ще се изпари по-бързо.

Недостигът на хранителни вещества също може да стане причина за огъването на листата. По-трудно е да се справите с липсата на един или друг хранителен елемент. Например, листата, усукани в „совалка“ и привидно изсъхнали по краищата, директно показват липса на калий.

Решението на проблема ще бъде листно подхранване на листата с калиев нитрат (10 грама тор на 5 литра вода) или инфузия на пепел (напълнете 1/3 от кофа с пепел, допълнете с гореща вода, оставете за два дни и филтрирайте).

Когато листата на пипера не само се извиват навътре, но и променят цвета си на тъмнозелен с лилав оттенък, това показва дефицит на фосфор. При силен фосфорен глад листата стават много тъмни (сякаш черни) и се издигат нагоре, плодовете също потъмняват, стават кафяви и придобиват лилав оттенък.

Подхранването с фосфорен тор (суперфосфат) ще помогне. В зависимост от метеорологичните условия подхранвайте или чрез пръскане по листата, или чрез поливане в корените.

При липса на калций чушките, подобно на доматите, страдат от цъфтеж и гниене. Обикновено появата на (кафяви сухи петна) се забелязва върху зелените плодове, но ако дефицитът е сериозен, могат да се наблюдават и бучки пи листата, които се извиват нагоре. В този случай изсипете чаша калциево-калиев тор под всеки храст. За 10 литра вода ви трябват по 2 супени лъжици калциев нитрат и калиев сулфат. 

Трябва ли да поливате доматите и чушките в края на август?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес