Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ябълките капят през август - ето как да спасите реколтата

02 август 2024, 15:22 часа

Ако отглеждате ябълки, сте забелязали, че някои дървета преждевременно губят плодовете си, оставяйки ви без значителна част от реколтата ви. За щастие това може да се поправи доста лесно. Някои ябълки започват да капят още през юли и ако те са от ранен сорт, това не трябва да е тревожно. Но при късните сортове трябва да потърсите причината и да направите всичко възможно, за да спасите реколтата. 

Защо неузрелите ябълки падат и как да решите проблема?

Има няколко причини, поради които ябълковите и крушовите дървета започват преждевременно да губят плодовете си. Сред тях са:

  • липса на влага
  • атака от молци
  • плодово гниене

Как ябълките влияят на холестерола? 

Ако едно дърво губи едновременно листата и плодовете си, причината може да е силна суша и горещина. Това е и причината малките ябълки да падат. Но ако дървото губи завръзи - това само ще позволи на останалите плодове да растат още повече. Ако дървото загуби твърде много листа, може да ви остави без реколта.

По време на суша ябълките трябва да се поливат и е по-добре да правите това вечер. Задължително е използваната вода да е топла, защото студената вода ще има обратен ефект. Количеството вода, необходимо за едно ябълково дърво, е 10-15 кофи.

Най-често ябълковите дървета се нападат от троскотния молец. Неговата гъсеница си проправя път в ябълката и може да я изяде отвътре, а след това плодът изсъхва преждевременно и пада. Един молец може да изяде от 2 до 5 ябълки. И за съжаление, не е сам в ябълковото дърво. През сезона е важно да се съберат всички паднали ябълки и да се унищожат, защото те привличат още повече вредители. Можете също така да засадите домати близо до ябълковото дърво - те отблъскват молците.

Ако по плодовете се появят кафяви петна, които впоследствие увеличават размера си и върху тях се появяват спори на гъбички, това е заболяване, наречено монилиоза. С течение на времето засегнатите ябълки ще паднат. След прибиране на реколтата дървото трябва да се напръска с разтвор на меден сулфат.

Също така не забравяйте, че дърветата трябва да се торят - прилагайте угнил оборски тор под ябълката на всеки 3 години - 5 кофи на възрастно дърво ще бъдат достатъчни.

Правила и грешки при пръскане на ябълката

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес