Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на орех през есента - ето какво трябва да знае всеки градинар

03 октомври 2024, 12:27 часа

Орехът расте в почти всеки двор и повечето градинари предпочитат да го засадят през есента, така че корените да се вкоренят добре и дървото да започне активния си растеж с появата на първата топлина през пролетта.

Засаждане на орех през есента 

Орехите трябва да се засаждат на места, които са добре огрявани от слънцето. Важно е да засадите дървото възможно най-далеч от други дървета, тъй като те могат да правяъ сянка на младия разсад. Разстоянието до най-близките дървета трябва да бъде 10 метра. 

Също така имайте предвид, че орехът не трябва да се засажда близо до къщата , тъй като с течение на времето корените му могат да повредят основата и дори да изкривят сградата. Орехът обича неутрална или леко кисела почва и не вирее добре на места, където има много влага.

Защо не трябва да отсичате ореха в двора си според поверието?

Орехът може да се засажда през октомври. За да направите това, не ви трябва разсад, а плод на ядка. Те трябва да са големи, непокътнати, без пукнатини в черупката.

Първо трябва да подготвите дупка за засаждане. За да направите това, 10 литра оборски тор трябва да се смесят с половин кофа хумус. Там трябва да добавите 150 грама пепел и 100 грама суперфосфат. Необходимо е да изкопаете дупка с дълбочина 1 метър, да изсипете сместа на дъното и да поръсите с малко пръст.

След това трябва да направите вдлъбнатина за ядките от 10 - 15 сантиметра. Поставете 3-4 ядки отстрани във всяка дупка. Не всички ядки ще покълнат, така че за втората година ще е необходимо да изберете най-големите екземпляри. Есенното засаждане ще даде издънки до май.

За да предотвратите изпаряването на влагата, мулчирайте земята около дървото. Обикновена слама или дървени стърготини ще свършат работа. Можете също да използвате агрофибър. Младите разсади ще трябва да бъдат вързани, за да не бъдат откъснати от вятъра. Интересното е, че се препоръчва да поставите нещо метално в дупката за засаждане - пирони или ръждясали кутии. Този трик ще предпази дървото от изсъхване и ще стимулира корените да растат по-бързо.

Младите дървета ще се нуждаят от поливане през пролетта и лятото, когато консумират големи количества вода. В случай на суша ще е необходимо допълнително поливане. Всяко дърво изисква приблизително 3 кофи вода на 1 m² почва. Поливайте дървото 2 пъти месечно - това е достатъчно. Дърветата, които са нараснали до 4 м височина, могат да се поливат по-малко интензивно.

Орех в градината - трябва ли да се подрязва през пролетта

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес