Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на лалета през есента: Златни правила за успех

22 септември 2023, 19:18 часа

Есента е идеалното време за засаждане на лалета. Днес ще разкрием кои са златните правила, които ще ви помогнат да постигнете невероятни резултати и да се наслаждавате на цветята си в пълния им блясък през идната пролет.

1. Размера на луковиците

За да се насладите на тези прекрасни цветя, изберете луковици с диаметър между 4 и 6 сантиметра. По-малките луковици често загиват след първата година.

Лалета - кога, как и къде да ги засаждаме?

2. Подходящи температури

Изчакайте, докато средната дневна температура не надвишава +10 °C, преди да засадите лалетата. Това ще помогне за успешното им разцъфтяване.

3. Вкореняване

Лалетата се вкореняват най-добре при температура около +7 °C. Луковицата изисква 3-4 седмици, за да образува корени, преди да настъпи зимата.

4. Предпазване от заболявания

Един час преди засаждането, накиснете луковиците в разтвор на калиев перманганат. Това ще намали риска от развитие на заболявания и ще гарантира здрави растения.

Подготовка на почвата за засаждане на лалета

5. Дълбочина на засаждане

Оптималната дълбочина на засаждане е около 15 сантиметра. Ако засадите луковиците по-плитко, те могат да пострадат от студове и неблагоприятни атмосферни условия.

6. Разстоянието между луковиците

Задължително оставете поне 5 сантиметра разстояние между луковиците при засаждането. Това ще осигури достатъчно място за растеж на лалетата.

Следвайки тези златни правила за засаждане на лалета през есента, ще създадете красиво цветно пространство във вашата градина, което ще ви радва с великолепни цветя през следващата пролет.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес