Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на хортензията - кога и как се прави, за да цъфти дълго и пищно

16 октомври 2023, 16:35 часа
Реклама

Хортензията е ярка и красива – тя е идеално допълнение за всяка градина. Тя не е много взискателна и лесно се отглежда в умерен климат, както на открито, така и в саксии. Но за да цъфти дълго и пищно, трябва да знаете някои трикове, свързани с нейното засаждане.

Кога е най-доброто време за засаждане на това красиво цвете - през пролетта или есента - зависи от това къде живеете. В по-северните райони засаждането трябва да се осъществи в първата половина на есента. Но в по-южните и умерените райони, засаждането може да започне сега. Но ако не разполагате с достатъчно време, тогава е по-добре да изчакате до пролетта, в противен случай семената може да не се вкоренят преди студеното време. Засаждането трябва да се осъществи преди почвата са започне да замръзва.

Хортензията ще цъфти до падането на сланата, ако я полеете с това

Дървовидните и мехурчестите хортензии се считат за най-устойчиви на замръзване. Те ще презимуват добре в почвата. Едролистните видове са най-уязвими на студ, така че е най-добре да ги засадите през пролетта.

Как да засадите хортензията?

Засаждането на цветето през есента започва с избора на почвата. То предпочита да расте във влажна, глинеста почва. Освен това, в зависимост от сорта, някои видове предпочитат по-кисели почви (които произвеждат сини цветя) или алкални почви (които произвеждат розови цветя). Ако почвата не отговаря на тези критерии, тогава е по-добре да закупите готов субстрат за хортензии.

Къде е най-доброто място за засаждане на цветето?

Буен цъфтеж на цветето ще осигури правилното място за засаждане. За да сте сигурни, че цветовете ще са големи и ярки, изберете място в градината, което да е осветено сутрин и да пада на сянка върху него вечер.

хортензия

Паникулираните и дървовидните хортензии имат повишена устойчивост на замръзване. В края на есента те могат да бъдат покрити със слой от борови игли, дървени стърготини или зеленина с височина 15 см. През пролетта растенията трябва да бъдат подрязани до първите здрави пъпки.

Препоръчително е едролистните, назъбените и дъболистните видове да се оградят с рамка и да се увият в чул. Това се прави в края на ноември преди първата слана.

Размерите на ямата за засаждане трябва да са от 50 на 50 cm, дълбочината е не по-малка от 40 cm. Запълнете дупката със смес от плодородна почва, торф и хумус, пясък (2: 2: 1: 1) + минерални и органични торове (25 гр карбамид + 65 гр суперфосфат + 25 гр калиев сулфат).

Още: Хортензията ще цъфти по-пищно от всякога, ако я полеете с това
 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес