Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително направете това преди да върнете стайните растения на закрито

26 септември 2024, 11:58 часа

Преместването на стайни растения на открито в края на пролетта до началото на лятото често е страхотна идея. Те ще получат допълнителна доза светлина и топлина, която нашите домове не могат да осигурят, особено когато са климатизирани, което ще доведе до по-здрави растения и по-голям растеж.

Още: Шест билки, които можете успешно да засадите през есента

Повечето стайни растения са от тропически или пустинен произход и не са студоустойчиви. Това означава, че трябва да ги върнете вътре, преди да има заплаха от замръзване – в идеалния случай, преди температурите да станат постоянно 10°C. Започнете този процес поне месец преди датата на първата очаквана слана.

Зимата е период на почивка за повечето растения, така че е важно да осигурите на стайните растения най-добрите грижи, за да ги подготвите за прехода. Нежните външни растения, които искате да презимувате, трябва да преминат през същите стъпки.

Потърсете насекоми и яйца

По време на престоя си на открито, растенията могат да вземат стопаджии. Опортюнистични вредители по стайни растения могат да презимуват в почвата, да снасят яйца в края на сезона или просто да обичат да се хранят с нашите растения. Листни въшки, белокрилки, паякообразни акари, люспи и други вредители могат бързо да се разпространят на закрито, причинявайки голямо главоболие и наранявайки здравето на други растения.

Отделете време, за да инспектирате щателно растението и да бръкнете малко в почвата, като внимавате да не нарушите корените на растението. Погледнете както горната, така и долната част на листата. Някои насекоми са твърде малки, за да ги забележите с просто око. Поставете обикновен лист хартия под листата и леко разклатете листата. Ако хартията е осеяна с малки черни петна, може да имате проблем с насекоми.

Ако растението не е твърде голямо, потопете го в кофа, пълна с вода и няколко капки препарат за съдове. Оставете растението да престои в разтвора за един час и след това го изплакнете. Ако растението е голямо, облейте листата и стъблата с вода от маркуч, за да изплакнете вредителите. Използвайте инсектициден сапун върху всички части на растението.

Аклиматизирайте растенията

Растенията могат да бъдат шокирани от внезапно преминаване към нови температури и условия на осветление. Неуспехът да се аклиматизират растенията може да доведе до шок под формата на отпаднали или пожълтели листа, увяхване или може дори да развият отмиране на стъблото.

Започнете да настройвате растението няколко седмици преди преместването. Поставете ги на място със сянка или слабо осветление. Те ще започнат да се адаптират към по-ниските нива на светлина и по-ниските температури, образувани в сенчести места.

След като сте дали на растенията период на аклиматизация и сте ги преместили вътре, поставете ги на място с ярка светлина за около седмица. След това ги преместете на обичайните им места. Не се паникьосвайте, ако видите капане на листа. Това е напълно нормално, дори ако растението е имало седмици на коригирана светлина, температура и вода преди преместването. Осигурете обичайните грижи и оставете растението да свикне с домашния интериор и то ще се възстанови.

Намалете торенето

Спрете да храните стайни растения един месец, преди да ги преместите обратно вътре. Това ще предотврати нов растеж, който е най-податлив на шок от промяната. Не е желан нов растеж през зимния период на покой. Това е моментът, когато растението се зарежда и се подготвя за пролетен растеж и често цъфтеж.

След като растението се адаптира към закрито, торете както обикновено през зимата, но го правете пестеливо. През студените месеци с ниска осветеност всеки тор трябва да бъде добре разреден или да се използва нежна формула с бавно освобождаване, която няма да претовари растението с хранителни вещества.

При повечето растения техният жизнен цикъл няма да предизвика нов растеж през зимата. Те не се нуждаят от храна с високо съдържание на азот, което ще насърчи растежа. Лек слой компост върху горната повърхност на почвата е идеален за зимно хранене. Това бавно ще се разгради и ще освободи хранителни вещества към корените.

Намалете водата

Стайните растения през зимата са в латентно състояние и не растат активно. За да подготвите растенията за тази промяна, намалете малко поливането. Поддържайте ги достатъчно влажни, за да останат живи, но те няма да се нуждаят от нивата на вода, които са имали през парещите летни жеги.

Саксийните растения през лятото се нуждаят от дори повече вода от тези в земята, защото топлината кара водата да се изпарява бързо. Така че вероятно сте поливали често, но на закрито те няма да изпитат същото явление.

Намалете поливането няколко седмици преди голямото преместване. По-малкото вода също ще направи по-тежките саксии по-лесни за преместване.

Ако наторявате последователно през летния сезон, почистете почвата от излишните соли, като я напоите обилно, докато водата изтече от дренажните отвори. След това оставете почвата да изсъхне малко, преди отново да полеете стайните растения.

Подрязване

Растенията вероятно са нараснали много по време на престоя си навън. Преди да ги преместите на закрито, отстранете остарелите цветни глави. Подрязвайте стайните растения, ако е необходимо, за да ги запазите в по-малка форма, и премахвайте стъблата, ако е необходимо.

Още: Сложете това на дъното на саксията и растението ви няма да изгние

Отстранете всички мъртви листа и стъбла. Почистете горната част на почвата от изпуснатия растителен материал, тъй като може да приюти вредители.

Пресадете стайните растения, ако са надраснали контейнерите си – преместете ги в по-голяма саксия или разделете растението, ако е подходящо. Това е подходящо време да вземете резници за вкореняване във вода, за да направите други растения.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес