Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За сочни ЯГОДИ в домашната градина, следвайте тези насоки

12 май 2023, 14:40 часа

Ягодите са вкусни, сочни и обичани от всички. Не е сложно да отгледате сладка реколта и в домашната градина – само трябва да подготвите добри условия и да дадете нужната грижа. Ягодите могат да се засаждат почти по всяко време на годината, стига почвата да е годна за работа и да не е преовлажнена. Средата на пролетта или началото на есента са идеалното време за засаждане, за да се радвате на чудесна реколта.

Как да засадите ягоди?

Ягодите са лесни за отглеждане, но трябва да следвате няколко важни насоки. Първата стъпка е да прегледате вашите растения преди засаждане. Проверете ги за признаци на вредители и болести и отстранете повредените листа. Ако новите растения са по-малки, можете да насърчите растежа, като премахнете ранните цветя или незрелите плодове.

Основни съвети за добра реколта от ягоди

Втората стъпка е да изберете подходящо място за вашите растения. Традиционните сеялки за ягоди са специализирани контейнери, които позволяват отглеждането на множество растения в малко пространство. Контейнерите или висящите кошници, които ще изберете, трябва да имат добър дренаж. Поставете ягодите на 20 см разстояние.

Изберете слънчево място за засяване, защото ще се радвате на най-добра реколта, ако ягодите получават пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден.

За хранителна среда опитайте първокласна смес за саксии от плодове и цитрусови плодове или смес за саксии за киселинни растения. Ягодите обичат плодородна, добре дренирана почва. Добавете малко компост и/или подобрител преди засаждане. Поставете растенията на разстояние 30-45 см едно от друго, в редове на разстояние 60-90 см едно от друго.

Сортове ягоди: Кой сорт да изберете за вашата градина?

Засаждане

Изкопайте дупка за засаждане, два пъти по-голяма от кореновата топка на растението. Уверете се, че короната, където листата се срещат с корените, е равна или леко надвиснала върху повърхността на почвата или сместа за саксии. Насипете обратно около корените.

Добавете 5-10 см слой мулч от слама или захарна тръстика към повърхността на саксията или леглото около ягодовите растения. Това ще минимизира гниенето и ще предпази от плевели.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес