За мързеливи градинари: Поръсете картофите с това и реколтата им ще е 3 пъти по-богата

2077
За мързеливи градинари: Поръсете картофите с това и реколтата им ще е 3 пъти по-богата
Снимка: iStock

Всеки градинар, който отглежда картофи в парцела си, има за цел да получи голяма реколта. В допълнение към стандартните процедури - поливане, борба с вредителите и плевене, тази култура се нуждае от подхранване и торене през вегетационния период.

Торене на картофите по време на разкопаване за богата реколта

Тази култура се нуждае от добра аерация на почвата повече от други, поради тази причина експертите препоръчват да се разкопава два пъти през вегетационния период и да се извършва хълмиране.

Прибиране на реколтата от картофи - кога е най-добре да се направи, за да издържат цяла зима

Първото хълмиране трябва да се извърши с появата на първите издънки. Първо, почвата се поръсва с пепел, старателно се раздробява и след това около храстите се оформя малка могила. Второто хълмиране се извършва, когато растенията достигнат 20-30 сантиметра височина. След това под тях се прилага комплексен азотен тор, чийто ефект е насочен към образуването на грудки. Торът се разпръсква около растенията в количество от 3 грама на храст. Освен това можете да напръскате листата на картофите със слаб разтвор на суперфосфат.

Градинарите знаят, че един от факторите, които могат да повлияят на количеството и качеството на реколтата, е торенето по време на периода на цъфтеж. По това време се образува кората на картофа. Един от важните торове за картофи е калциев нитрат или калциев нитрат.

Торенето по време на периода на цъфтеж на картофите е необходимо за правилното формиране на картофените кожи, така че да не се напукват, да не се засягат от болести и да се съхраняват добре.

Разпръскването на калциев нитрат върху редовете в този случай не е ефективно. Докато торът се разтвори и проникне в корените, желаната фаза може да изчезне и няма да има ефект. Натрупването на калий може да бъде нарушено и картофите ще потъмнеят при готвене.

На помощ идва листното подхранване. За да приготвите разтвора, смесете 1 супена лъжица калциев нитрат на 9-10 литра вода. Приготвеният разтвор се напръсква върху редовете картофи по време на цъфтежа или в рамките на 2 седмици след края на цъфтежа.

Правилното поливане също е важна част от грижата за картофите. Можете да поливате картофите рано сутрин или вечер с помощта на маркуч в браздите между редовете. Преди да се появят кълнове 5-10 см, не трябва да поливате картофите. Първото поливане се извършва, ако е необходимо, не със студена вода, 3-4 литра на храст, след месец след засаждането. Преди да се появят първите пъпки, картофите трябва да се поливат веднъж на всеки 7-10 дни. По време на цъфтежа поливането трябва да се увеличи до 15 литра вода на храст. Когато се образуват грудки, консумацията на вода трябва да се увеличи до 20 литра на храст и да се полива редовно, докато почвата започне да изсъхва. След това количеството вода се намалява до 3 литра на храст на седмица и половина.

2 седмици преди прибирането на картофите направете това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com