Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво да внимаваме при поливане на краставиците в горещините?

24 юни 2024, 11:33 часа

Летните горещини създават проблеми на почти всички растения в градината, но най-много от това страдат влаголюбивите краставици. При твърде високи температури те спират да растат и съхнат, а плодовете се набръчкват и стават горчиви. Подобно развитие обаче може да бъде избегнато. Ето някои лесни начини да запазите реколтата си от краставици.

Реклама

Организирайте правилно поливане на лехите

Поливането само изглежда прост процес, но в действителност има много нюанси, пренебрегването на които може не само да намали ефекта от действието, но и да навреди на растението.

В никакъв случай не поливайте краставиците със студена вода. Рязката промяна на температурата може лесно да повреди кореновата система и да доведе до гниене. Най-добре е да се полива сутрин, преди да падне роса или късно вечер. По това време почвата или вече се е охладила, или все още не е имала време да се загрее.

Най-добрият тор за рекордна реколта от краставици е този

Лехите трябва да се напояват напълно (не само дупките) на дълбочина най-малко 40 сантиметра. Тогава влагата ще се задържи по-дълго време. Поливайте с лека струя, за да не отмиете пръстта в дупката и да не оголите корените

Краставиците трябва да се поливат веднъж на 3 дни. Идеална пропорция: 2,5 литра на 1 кв. м. При горещо време може да освежите и листата с вода: не повече от половин литър на 1 кв. м на ден. И няколко съвета за в бъдеще: преди засаждане можете да поставите в дупките компост, хумус или дори торф, които много добре абсорбират влагата, а в горещините захранват с нея самото растение.

Мулчиране

Мулчирането е чудесен начин да запазите почвената влага по-дълго време. Всичко се прави много просто. Между редовете се поставя т. нар. „мулч“: това може да бъде трева, сено, слама, листа, кора, дървени стърготини и дори хартия и картон. При горещо време експертите съветват да използвате светъл мулч. Например слама, която ще отразява слънчевите лъчи, като по този начин ще намали нагряването на земята и ще предпази корените от изсъхване.

Друг чудесен вариант за мулчиране е сеното. В допълнение към изброените предимства, той ще обогати почвата с полезни микроелементи, които предотвратяват появата на патогенни гъбички и патогени на брашнеста мана.

Важно е да запомните, че колкото по-дебел е слоят мулч, толкова по-дълго почвата ще бъде защитена от изсушаване.

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Създайте сянка

Ако термометърът се покачи над 27 градуса, лехите с краставици трябва да бъдат засенчени. Тук има много начини. Най-простият и евтин е предварително да засадите наблизо царевица или някакво увивно растение, например боб. То ще създава сянка за краставиците, без да отнема много влага от почвата. Можете да засадите краставици недалеч от оградата, къщата или плевнята – така, че през най-горещото време растенията да са на сянка. Но основното тук е да изберете правилното разстояние: въпреки всички опасности от преките слънчеви лъчи, светлината е необходима за растежа на краставиците, затова не трябва да ги поставяте напълно на сянка.

За тези, които не са се погрижили предварително да създадат естествена сянка, има и други начини. На първо място можете да използвате нетъкан текстил с прорези: той ще създаде дифузна светлина върху краставиците и ще ги предпази от ултравиолетова радиация. Експертите съветват да се даде предпочитание на мрежа от синьо-зелени цветове. Бяла кърпа също ще работи добре.

Можете да използвате и агрофибър, който осигурява добра защита от преки лъчи и в същото време пропуска въздух. Можете също да използвате покривен филц или обикновени клони от дървета. Ако говорим за оранжерия, тогава върху покрива й може да се нанесе вар с помощта на пръскачка.

Както можете да видите, има много варианти. Просто трябва да изберете оптималния и тогава краставиците ще преодолеят жегите в добро състояние.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес