Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За буен цъфтеж на лалетата: Направете това с луковиците им преди да ги засадите

08 октомври 2024, 19:37 часа

Лалетата често се засаждат през есента, за да получат ранен цъфтеж и буйни цветя през пролетта. За да зимуват добре растенията обаче, им трябва малко помощ.

Много градинари са убедени, че не може луковиците просто да се засадят директно. Преди това е необходимо те да бъдат сортирани и обработени, за да предпазите цветята от болести и неприятели.  

Какви са ползите от предварителната обработка на луковиците на лалетата?

Почти всички опитни градинари не само засаждат цветни луковици, но и извършват предварителна обработка, защото това може да защити лалета от много заплахи и да донесе много ползи за тях, а именно:

  • защита от гризачи и насекоми;
  • насърчаване на по-доброто развитие на луковиците;
  • увеличаване на енергията за растеж на растенията;
  • осигуряване на профилактика и лечение на заболявания.

Засаждане на лалета през октомври: Тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

Повечето луковични растения се засаждат през есента, защото се счита, че този период е изключително сполучлив за засаждане. През зимата растенията могат да се адаптират към климатичните условия и след това цъфтят обилно. Първите издънки ще се появят много рано - почти веднага след размразяването на снега.

На първо място, по-добре е да се използва посадъчен материал, закупен само от доверени производители - това ще помогне да се избегне засаждането на некачествени луковици, които няма да покълнат и да се развият.

Ето няколко продукта, които могат да помогнат при обработката на луковици:

Фундазол - този фунгицид има широк спектър на противогъбично системно действие. Трябва да разредите 10 грама прах в 2 литра вода, след това да разбъркате и да потопите луковиците за един час. Продуктът може да потисне развитието на патогени, които могат да бъдат както на повърхността, така и вътре в клубените.

Епин - имате нужда само от капка от лекарството на 2 литра вода. Накиснете посевния материал в него за един ден. След това извадете луковиците, изсушете ги и безопасно ги засадете в земята.

Друго средство, което градинарите препоръчват, е калиев перманганат. За да получите добър резултат, трябва да премахнете люспите от луковиците, без да повредите повърхността на луковицата. След това потопете материала в светлорозов разтвор на калиев перманганат за един час.

Друг проблем, с който лалетата могат да се сблъскат в градината, са мишките, които могат да изядат луковиците. Но защитата в случая е доста лесна. За целта трябва да се използва катранен сапун. Добавете дървени стърготини, напоени с разтвор на катран, към дупката. Препоръчително е да приготвите сместа 2 дни преди засаждането, така че да има време да се настоява. Луковиците също трябва да се накиснат за един час в разтвор от 1 литър вода и супена лъжица катран.

Лют пипер или горчица на прах също е ефективно средство за защита от гризачи. Можете да поръсите луковиците или дупката отгоре с избрания продукт.

Как да засадите лалета през есента, за да цъфтят възможно по-рано през пролетта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес