Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за отглеждането на есенния минзухар

28 септември 2024, 19:40 часа

Есенните минзухари са градински растения, които не изискват много поддръжка. Те обикновено нямат сериозни проблеми с вредители или болести, а зайците и елените са склонни да ги оставят на мира. Цветята привличат пеперуди и пчели. Ето основните изисквания за грижа за есенните минзухари.

Вижте още: 8 устойчиви растения, които се садят октомври месец

Засадете в зона, която получава пълно слънце през голяма част от деня.

Уверете се, че луковиците са на място с остър дренаж на почвата, но не позволявайте почвата да изсъхне напълно.

Съвет за засаждане

Някои градинари ги засаждат в средата на бордюр, където листата им ще бъдат скрити от други растения и където понякога могат да се опрат на съседните растения.

Светлина

Есенният минзухар се нуждае от поне половин ден на пълно слънце по време на фазата му на разлистване. Тъй като това се случва през пролетта, добре е да засадите есенния минзухар под широколистни дървета, тъй като дърветата все още няма да са се разлистили. Цветята ще растат добре с малко сянка.

Почва

Есенните минзухари могат да растат добре в песъчлива глинеста или камениста почва. Освен това те могат да се справят с леко кисело до леко алкално pH на почвата. Критичният фактор е добрият дренаж на почвата.

Вода

Умереното ниво на влажност на почвата е идеално за есенния минзухар. Почвата, която е твърде влажна, може да изгние растението, докато почвата, която е твърде суха, може да изсуши луковицата. 

Вижте още: 6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

Температура и влажност

За есенния минзухар има сравнително тясна зона на отглеждане в сравнение с другите цъфтящи луковици. Нито хладните зими, нито топлите зими осигуряват подходящите условия за латентност на луковиците. Прекомерната влажност не е добра, тъй като може да насърчи ботритис , гъбично заболяване, но слънчевата светлина и добрият дренаж могат да осуетят това.

Тор

Есенният минзухар расте добре и без допълнителен тор. Ако почвата ви е лоша, можете да добавите малко костно брашно към почвената смес по време на засаждане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес