Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода с чесън - кога и как се използва за пръскане на цветята

14 октомври 2024, 17:14 часа

Стайните цветя внасят красота в живота ни, но и играят важна роля в пречистването на въздуха в затворените помещения. Но те могат да бъдат подложени на различни заболявания и стрес. Само домакините с опит разчитат на един лесен начин за подобряване на здравето на стайни растения. За целта те използват обикновен чесън.

Благоприятните ефекти на чесъна върху стайни растения

Чесънът е известен със своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства, които също могат да бъдат полезни за растенията. Той съдържа вещества, наречени алицин и сулфиди, които могат да служат като естествен защитен механизъм за растенията.

Опитен градинар: 1 скилидка чесън и орхидеята ще започне да цъфти след седмица

Тези съединения могат да помогнат за подобряване на растежа и развитието на растенията, както и да повишат устойчивостта им към патогени и вредители. Един от най-честите проблеми, с които се сблъскват собствениците на стайни растения, са вредители като паякообразни акари, листни въшки и мухи. Но чесънът може да бъде чудесно решение на този проблем. За да направите естествен инсектицид от чесън, просто счукайте няколко скилидки чесън и ги смесете с 1 л вода.

След това напръскайте растенията с получения разтвор, особено върху долната част на листата, където често живеят вредители. Това лекарство не само ще помогне да се отървете от вредителите, но и ще укрепи имунната система на растението.

Приложения на чесън в градината

Засадете чесън между розовите храсти и ще забравите за болестите и неприятелите, характерни за тези растения. Освен това в това съседство розите растат по-ароматни.

Накълцайте 5 скилидки чесън, залейте с 1 литър вряща вода. Оставете за 24 часа и към готовата запарка добавете 3 литра вода. Напръскайте получения разтвор върху растения, засегнати от брашнеста мана.

Засаждането на чесън около овощните дървета не само ще намали вероятността от заразяване с болести или паразити, но също така ще държи дървесните пробиви, дългоносиците и овощните мушици далеч от вашата градина, а също така ще предпази ябълковите дървета от струпясване.

Чесънът може да се използва вместо фунгицид. Смелете 2 глави чесън на каша, добавете 1 супена лъжица течен препарат за миене на съдове и смесете с 240 мл вода. Прецедете през марля. Полученият натурален лек за гъбични заболявания по растенията може да се съхранява в хладилник няколко месеца. Преди употреба се разрежда в 4 литра вода и растенията се пръскат със спрей.

В борбата с къртиците чесънът е едно от най-добрите нетоксични средства: цели или нарязани глави чесън просто трябва да поставите в къртичините - силната миризма ще отблъсне вредителите и ще ги накара да стоят далеч от градината ви.

Коя е най-подходящата почва за отглеждане на зимен чесън?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес