Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на овошките през есента - наистина ли е необходимо

11 октомври 2024, 09:54 часа

В навечерието на зимата много градинари прилагат варосване на овошките през есента. Някои вярват в ефективността на тази процедура, но за други това е въпрос на красота или навик. Но необходима ли е наистина тази процедура.

Защо да варосаме дървета през есента?

За есенното варосване има различни мнения. Противниците на тази процедура смятат, че ползите от нея не са доказани и не се практикува в повечето страни по света.

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

Привържениците на варосването цитират много предимства на тази процедура. Според тях дърветата трябва да бъдат варосани за:

  • защита от зимни студове и образуване на лед върху кората;
  • борба с вредните насекоми, които зимуват в кората;
  • отблъскване на гризачи и зайци от боядисани стволове;
  • по-късно "събуждане" на дървото през пролетта;
  • защита на кората от температурни промени, характерни за есента.

Дали да варосва дървета или не, всеки градинар решава сам. Ако решите да варосвате дърветата, започнете тази есен.

Препоръчва се варосване на дървета точно преди замръзване, когато температурата на въздуха често пада под +10 °. Обикновено този период започва в средата на октомври. Няма нужда да отлагате процедурата - при температура от +3° и по-ниска вече не е възможно да варосате дърветата.

Как да варосваме дървета през есента - рецепти за варосване

Най-популярният материал сред градинарите за варосване е варов разтвор. Приготвя се лесно, но е краткотраен и бързо се отмива след дъжд.

Сместа се приготвя по следния начин: 1,5 кг гасена вар + 6 л вода + 250 г меден сулфат + 50 г брашнена паста или казеиново лепило. Смесете добре всички съставки и оставете да престои един час, преди да нанесете върху кората.

Втората популярна основа за варосване е боя на водна основа. Издържа дълго време и не уврежда дърветата, а също така предпазва кората от слънчево изгаряне. Не е необходимо да добавяте нищо към нея - просто нанесете тънък слой върху стволовете.

Третият възможен вариант е градинска вододисперсионна боя, която предпазва кората от ултравиолетови лъчи и замръзване. Съдържа минерални добавки, които са полезни за дърветата. Издържа по-дълго на кора от другите варианти, но е и по-скъпа.

Кога е най-добре да се варосват овошките през есента?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес