Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-добрите средства за защита на гроздето от оси и птици

21 август 2024, 14:26 часа

В зависимост от сорта и климатичните условия периодът от цъфтежа до узряването на плодовете на гроздето и десертното грозде е от 60 до 120 дни. Около десет дни след като кожицата на зърната стане прозрачна, а пулпата - сладка, плодовете придобиват своя сортов аромат. И тъй като дори гроздето на една лоза се развива по различен начин, прибирането на реколтата често отнема две седмици.

Още: Тайната на успешното запазване на доматени семена за следващата година

Защита на гроздето

С помощта на мрежи за птици зреещото грозде може да се предпази от ненаситни птици като косове или скорци. За предпазване от насекоми като оси или стършели се е доказало опаковането на гроздето в пропускливи на въздух и слънце торбички от органза.

Особено черните птици и скорците обичат да си хапват от плодовете по това време. Със защитни мрежи можете да увиете зреещото грозде на решетката и така да го предпазите от посегателства . Уверете се, че птиците не могат да попаднат в нея. Мрежите обаче помагат само ако са плътни и прикрепени по такъв начин, че да няма пролуки. Това обаче затруднява прибирането на реколтата. Освен това, тъй като въздухът трудно може да циркулира, се увеличава рискът от гъбични заболявания.

Опаковането на гроздето в торбички от органза се оказва ефективно срещу заразяване с червеи от черешовата муха и пчели, оси или стършели. Прозрачната материя е пропусклива за въздух и слънце. Освен това насекомите не могат да си пробият път през плата.

Алтернативно, малки хартиени торбички също са подходящи за предпазване на гроздето от насекоми. Пластмасовите торбички са изключени. Под тях лесно се образува конденз и плодовете бързо започват да гният.

Още: 9 трика за победа над брашнестата мана в късната лятна градина

Важно: Изрежете повредените или болни плодове с малка ножица, преди да ги опаковате в торби.

Между другото: за разлика от осите, пчелите не могат да гризат гроздето. Те само смучат от увредените вече плодове.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес