Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са любимите ни цветя, които не измръзват през зимата

24 октомври 2024, 06:00 часа

С настъпването на студените месеци, много растения се борят със суровите температури, но има и такива, които остават красиви и жизнени, дори когато зимата пристига. Ако искате вашата градина да бъде зелена и цветна дори през студените дни, трябва да изберете растения, които са устойчиви на замръзване. В тази статия ще ви представим пет от нашите любими цветя и храсти, които се справят отлично с зимния студ и продължават да красят двора дори през най-суровите условия.

Как да изберем растения, които не измръзват?

Преди да изберете растения за вашата градина, е важно да обърнете внимание на тяхната устойчивост на замръзване. Това е основен индикатор за това дали дадено растение ще преживее зимата без проблеми. След като установите този фактор, следващата стъпка е да проучите какви са нуждите на растенията от почва и вода, за да се уверите, че ще процъфтяват във вашия климат.

Зимата и стайните растения: Ето как да се грижите правилно за тях

5 цветя и храсти, които са устойчиви на зимен студ

1. Чубушник

Чубушникът, известен още като градински жасмин или булчин венец, е един от най-устойчивите на студ растения, което същевременно радва с красив цъфтеж и нежен аромат. Той е изключително популярен храст, който расте бързо и може да живее до 30 години. Един от най-големите му плюсове е, че не изисква особени грижи. Чубушникът се справя чудесно в студен климат и не е нужно често да го торите, особено ако расте в богата на хранителни вещества почва.

За да стимулирате растежа на короната, е препоръчително да използвате универсален тор в началото на лятото, но избягвайте азотните торове, защото те могат да възпрепятстват цъфтежа.

2. Спирея

Спиреята е друг устойчив на замръзване храст, който се отличава със своята красота. Тя има способността да променя цвета на листата си, което прави градината ви пъстра през различните сезони. Спиреята обича влажна почва, така че е важно редовно да я поливате, особено по време на горещите летни дни. Зрелите растения се нуждаят от около 15-20 литра вода седмично, докато младите трябва да се поливат по-често.

Изберете сред ТЕЗИ цветя за страхотен пейзаж през зимата

Всички сортове спирея се справят отлично с минусови температури и могат да издържат на студ до -40°C без необходимост от подслон. Въпреки това, ако зимата е безснежна, е препоръчително да изолирате храстите с мулч и да използвате агрофибър за допълнителна защита.

3. Берберис

Берберисът е храст, който привлича вниманието със своята ярка есенна окраска. Той е любимо растение за градинари, които искат да добавят цвят и разнообразие към своите градини през есента. Този храст не само е устойчив на замръзване, но и изисква минимални грижи, което го прави чудесен избор за по-натоварени градинари.

4. Котонеастер

Котонеастерът е издръжлив храст, който не се нуждае от много слънчева светлина и е идеален за създаване на жив плет. Той е устойчив на студ и не изисква сложни грижи, което го прави чудесно допълнение към всяка градина, особено в райони със сурова зима. Растението може да се поддържа лесно чрез подрязване и е чудесен избор за тези, които търсят храст, който да бъде зелен и красив дори в студените месеци.

10 цветя, които трябва да засадите преди зимата

5. Рододендрон

Рододендронът е друго красиво и устойчиво на студ растение. Можете да избирате между различни сортове – от малки храстовидни видове до по-големи дървета, в зависимост от предпочитанията ви и пространството, което разполагате в градината. Той е не само устойчив на зимния студ, но и привлича погледа с изящния си цъфтеж през пролетта. Рододендроните са малко по-взискателни към почвата, но ако им осигурите кисела и добре дренирана почва, те ще ви радват с години.

Създаването на цветна и жива градина през зимата може да бъде истинско предизвикателство, но изборът на правилните устойчиви на замръзване растения може да ви помогне да се справите с тази задача. Чубушникът, спиреята, берберисът, котонеастърът и рододендронът са идеални за тези, които искат да се радват на зеленина и красота в градината си, дори когато температурите падат под нулата. С минимални грижи и правилен подбор, тези храсти и цветя ще ви осигурят красива градина през цялата година, дори в най-студените дни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес