Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на градината през есента - ето как се прави

12 септември 2024, 19:29 часа

Сега е моментът да помислите как ще възстановите почвата за новия сезон - за целта торенето трябва да започне от края на този месец. Можете също така да добавите хранителни вещества в началото на октомври, но по-късните процедури за подобряване на качеството на почвата ще бъдат малко ефективни. Затова си струва да запомните какви правила за добавяне на хранителни вещества през есента трябва да се прилагат.

Правила за торене на градината през есента

Всеки градинар трябва да запомни, че азотният тор е подходящ за началото на сезона, но не трябва да се прилага през есента. Факт е, че растенията (трайни насаждения) могат да започнат да поникват отново след торенето с него. В случая те няма да станат по-здрави и силни, а ще поникнат и след падането на студа културата може да умре.

Торене на градината с пепел - никога не правете тази грешка

При есенното торене е важно да се спазва съвместимостта на торовете. Не всички торове могат да се използват в комбинация: понякога това комбиниране носи повече вреда, отколкото полза. Ето защо, преди да извършите торене, винаги трябва да сте наясно със съвместимостта на използваните торове. Например, варта абсолютно не трябва да се смесва с фосфор или калий.

След като сте добавили всички необходими хранителни вещества, не трябва да оставяте почвата без надзор. Струва си да използвате слой мулч. В този случай торовете ще бъдат най-ефективни.

От мулчиране се нуждаят най-вече следните култури:

  • Зимен чесън и други зимни култури.
  • Лехи с ягоди
  • Малини и други ягодоплодни храсти.
  • Новозасаден разсад.
  • Млади овощни дървета.
  • Рози и други многогодишни декоративни растения.
  • Лехи, в които зеленият тор не е имал време да расте.

Отличен есенен мулч може да се направи чрез смесване на листни отпадъци, окосена трева, талаш, стърготини, борови иглички, шишарки, нарязана хартия (само без боя), малки клони, иглолистна кора и дървени стърготини. Възможно е да се направи друга „супер смес“ от мулч от торф, пепел, хумус и компост. 

По-нататъшната процедура е както следва:

Първо поръсете лехите с малък слой торфено-компостна смес (ако има), след това с листа. И притиснете всичко отгоре със стъбла и клони, за да не го отнесе вятърът.

Мулчирайте зеленчуковите лехи с дебел (5-10 сантиметра) слой компост, торф или смес от тях, като леко ги покриете с листа отгоре.

Разпръснете дървени стърготини, смесени с окосена трева в малиновите лехи или върху лехите с чесън.

Използвайте борови иглички и шишарки заедно с пепел за мулчиране на ягоди.

Покрийте почвата около розите и гроздето с паднали дъбови листа за зимата (дъбовите листа не се разлагат бързо, което позволява на растенията да „дишат“ под покритието).

За покриване на пристволните кръгове на овощни дървета и храсти могат да се използват кора, листа, върхове и малки клонки.

Торене на сливата през есента - ето как е правилно да се прави, за да е богата реколтата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес