Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 растения са опасни за отглеждане в апартамент, където живеят възрастни хора

16 януари 2024, 13:09 часа

Ако намерите тези стайни цветя в къщата на баба си, веднага ги откраднете или я помолете да ви ги даде - за нейно добро! Защо? За да спаси дядо ви и себе си, тъй като тези растения са опасни за по-старото поколение.

1. Мушкато - задушлив аромат

Случва се така, че най-на пръв поглед невинните, уханни и цъфтящи стайни растения се превръщат в бомба със закъснител за живеещите до тях възрастни хора. Сега говорим за мушкатото, което домакините толкова обичат: поливат го, хранят го и го пресаждат. Красивият жител на много прозоречни первази причинява тежки алергии, ужасна хрема и кожни обриви при хората. Факт е, че върху листата на това растение се натрупва опасно вещество, примин. Може да затрудни дишането, а в случай на слабите бели дробове на стари хора дори да задуши човек.

Добра грижа за растението Монстера, за да се радвате на красотата му

2. Монстера е просто чудовище

Монстерата обикновено е растение, свикнало да живее в тропиците близо до лози. На територията на родните си и горещи простори тя цъфти и дава плодове през цялата година. Странно е, че цветето не идва насън, пръскайки отрова върху човек. Всъщност, това растение абсорбира много въздух, от който възрастните хора се нуждаят толкова много. В допълнение, Монстера има отровни листа. Ако сокът попадне върху лигавиците, може да възникне възпаление и парене.

3. Фикус – освен ако не го пипате с ръце

Едно от най-популярните стайни растения е фикусът. Този зелен тип е много двуличен. Може да навреди в случаите, когато се яде или използва за медицински цели. Всичко е заради млечния сок, който при контакт с кожата предизвиква алергични реакции, дерматит и раздразнение. Изядено листо от фикус може да причини болка, подуване на лигавицата, повръщане и диария. За съжаление, изобщо няма да можете да избегнете докосването на цветето, така че то също трябва да бъде класифицирано като потенциално опасно растение за по-възрастни роднини.

Ако забележите ТОВА - значи има проблем с орхидеята

4. Азалия – нектар убиец

Отровният сок на азалията се крие не само в листата на растението, но и в нектара на цветовете. Ако това гадно нещо попадне в тялото, дори и на млад човек, да не говорим за възрастните, то ще предизвика обилно слюноотделяне, водопад от сълзи, сополи и дори повръщане. И ако вентилацията у дома не е много добра, тогава на човек са гарантирани ежедневни главоболия и мигрена заради азалията.

5. Токсично „женско щастие“

Сптифилума, или както се нарича още "женско щастие", също е отровен. Това растение съдържа калциев оксалат, който причинява силно дразнене на лигавицата на устата и стомаха. Отравяне с него може да се подозира по силната коремна болка, гадене, повръщане, диария и обаждане от баба ви с молба да я посетите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес