Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете това на дъното на саксията и растението ви няма да изгние

20 септември 2024, 11:15 часа

Хубаво е да знаете, че не само утайката от кафе може да се използва, за да дадете тласък на вашите растения! Трикът с „филтър за кафе в дъното на саксия“ е двойно печелившо решение, което може да донесе само нещо добро. Разберете защо може да е от полза за вашите растения.

Още: Практични съвети: Не подрязвайте тези растения през есента

Защо да поставите филтър за кафе на дъното на саксията

Идеята за капака на отвора за дренаж на саксия с филтър за кафе вероятно произлиза от някой, който мрази мисълта да изхвърля филтъра всеки ден. Това също е начин да се заобиколи общоприетата мъдрост за поставяне на слой чакъл на дъното на саксията. Този градински мит се оказа неразумен, защото позволява на влагата да се натрупва по стените на контейнера, вместо да се движи през дренажния отвор.

Всички знаем, че контейнерът се нуждае от дренажен отвор, за да помогне на излишната влага да се евакуира от саксията. Без някакъв дренаж корените на растенията ще останат в тази излишна вода и ще изгният. Но когато тази допълнителна влага се движи през дупката, тя отнема със себе си част от средата за засаждане. С течение на времето нивото на почвата се изчерпва и растението ще седи твърде високо. Без достатъчно почва за задържане на влага и хранителни вещества здравето на растенията може да пострада.

Това се решава, когато пресадите, но честото пресаждане нарушава корените на растенията и причинява стрес. Така че измислянето как да се запази тази почва в контейнера може да бъде решено с филтър за кафе в дренажните зони на саксии. Използването на филтър за кафе в саксия за растения избягва отпадъците, запазва тази почва вътре и е естествено, компостируемо решение.

Не пиете кафе? Опитайте тези други опции

Ако напитките ви не включват тези от сорта с кофеин, използването на филтър за кафе в дренажните отвори на саксия за цветя не е опция. Градинарите са използвали много неща, за да забавят просмукването в контейнер. Чакълът е познат, макар и не мъдър, но също и много други неща.

Порьозни предмети като ландшафтен плат, вестници, компостируем опаковъчен материал, кокосови влакна, борови шишарки, дървени стърготини, торфен мъх или дори хартиена кърпа ще задържат почвата вътре в контейнера, като същевременно позволяват на излишната вода да напусне. Тези свободно дрениращи се видове материали позволяват на водата да измие натрупаните соли и да натрупа, за да запази здравето на почвата и растенията. Така че, ако не пиете кафе и идеята за филтър не е опция, опитайте някои от тези други продукти.

Какво не трябва да слагате на дъното

Въпреки че често сме инструктирани да поставяме определени неща на дъното на саксията за растения, някои от тях са лоша идея. Водата ще следва гравитацията от горната част на саксията до дъното. Когато поставите неорганични, непорести предмети като камъни на дъното, има по-малко почва, която да проведе това движение. Освен това има по-малко почва, в която да растат корените на растенията. Намалената почва всъщност означава, че водата ще остане на дъното на контейнера.

Това прави подгизнала основа на саксията, където всички корени ще стоят в твърде много влага. Това причинява гниене на корените и създава вонящ контейнер. Така че камъните и чакълът са не и не. Елементи като слой от перлит или вермикулит може да изглеждат като добра идея. Те често са част от почвата за саксии и допринасят за дренажа, но също така задържат влагата. Така че, ако има слой от тези материали на дъното на контейнера, те ще задържат влага, което може да повлияе неблагоприятно на здравето на корените.

Как иначе да използвате филтри за кафе в градината

Ако сте покрили всички дупки на саксиите си с филтри за кафе, но филтрите продължават да се множат, използвайте ги по тези други начини. Филтрите за кафе около вегетарианските растения ще намалят растежа на плевелите, ще запазят влагата и ще помогнат за регулиране на температурите на почвата. Те по същество действат като мулч. Те ще се компостират в земята по естествен път. Разкъсайте филтрите за кафе и ги добавете към вашата купчина компост. Те ще добавят въглерод, който е необходим за балансирано производство на компост.

Още: Пепел в градината? Да, но само ако спазите тези 5 важни правила

И накрая, започнете вашите семена в използвани филтри за кафе. Навлажнете ги и поставете семето вътре, като прегънете филтъра. Поставете филтъра в найлонов плик и го затворете. Отваряйте го всеки ден, за да позволите на излишната влага да се изпари. Навлажнете филтъра, ако е необходимо. След време семената ще покълнат и са готови за засаждане.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес