Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенчести места в градината: Ето как да ги превърнете в цветен оазис

12 юни 2024, 05:40 часа

Мечтаете ли да имате слънчев двор, пълен с цъфтящи растения? Това, че в задния ви двор или на терасата ви няма много слънчева светлина, не означава, че не можете да отгледате зелена градина. Това означава само, че трябва да знаете кои са най-добрите сенколюбиви сортове за засаждане.

Още: Какво представлява банановата вода и полезна ли е тя за растенията

Лятото е тук, затова няма по-подходящо време да започнете отглеждането. Ето четири сенколюбиви многогодишни растения, които да обмислите дали да засадите, както и някои полезни съвети, за да гарантирате, че растенията ви ще процъфтяват - дори и без слънце.

Хортензии

Търсите великолепно, цветно сенколюбиво многогодишно растение? Трудно е да сбъркате с хортензиите. Тези прекрасни цветя незабавно издигат всяка градина.

Независимо дали харесвате сини, розови, лилави или бели цветя, има сорт хортензия, който да допълни вашата градина.

Хоста

Имате по-голямо желание за листно растение, отколкото за цвете? Защо да не отгледате растение хоста? „Има много различни сортове, от които да избирате: плътни, пъстри и с различни размери“, казва Сикс.

Сертифицираният градинар на Нюйоркската ботаническа градина Блис Бендал също е голям почитател на растенията хоста, защото не са твърде трудни за поддържане. „Те са изключително издръжливи и когато са засадени на правилното място, могат да се връщат в градината в продължение на десетилетия. След като започнат да растат и да се установяват в градината, те изискват минимална поддръжка. Това означава, че не се нуждаят от много вода и торове, за да процъфтяват година след година."

Тя предлага да се полива обилно след засаждането и след това често - особено в горещо и сухо време - докато растението се установи и разцъфне. „Листата трябва да се изрежат [отрязват] в края на есента, за да се насърчи новият, по-добър растеж за следващата пролет и лято, но може и да се оставят, за да се отрежат през пролетта вместо това, защото някои сортове могат да запазят хубава зеленина през зимата, особено в зависимост от това в коя част на страната се намирате.“

Папрати

Повечето от нас мислят за папратите като за обикновени стайни растения, но те са и чудесни многогодишни растения за сенчестите места в задния ви двор. Ако искате да бъдете родител на растения, но живеете в град и разполагате само с малък балкон или в дома ви просто липсва изобилие от външно пространство - заложете на папратите.

Още: 3 домашни решения за унищожаване на отровния бръшлян с естествени средства

Храсти от камелия

Но какво да правите, ако имате по-голям имот с много пространство, което да запълните? Растенията камелия са повече от достойни за разглеждане.

Камелията също е любима на Сикс заради фантастичните си цветови възможности. „Сянката не означава само зелено“, обяснява тя, „обичам да контрастирам цветово с няколко цвята, особено розово, синьо и лилаво.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес