Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сега е най-подходящото време да засадите чесън в есенната си градина

22 септември 2024, 16:26 часа

Само истинските градинари знаят, че есенната градина е най-лесна за поддръжка.

Чесънът е една от малкото култури, които се засяват през есента, за да бъдат събрани през пролетта. Сега е моментът за сеитба на чесън.

Вижте още: Това е свещеното дърво за славяните: Всеки двор трябва да го има

Ако искате да го имате във вашата градина, изберете времето от 15 септември до 15 октомври за сеитба .

Никога не засаждайте купен от магазина чесън. Вероятно произхожда от Китай и е създаден да издържи дълго време, но и да оцелее при транспорт.

Затова за сеитба на чесън използвайте здрави глави домашен лук. Купете го от български магазин или от съсед, който отглежда чесън от много години.

Домашният чесън обикновено е по-дребен, с по-твърди скилидки. Разделете джоланите от главата. Проверете дали са здрави, в смисъл да не са "духани" или кафяви. Засадете здравите и отделени стъбла в изкопана и заравнена почва, на разстояние 15 сантиметра. Забодете лозите така, че върховете им да стърчат нагоре, а частта, която е била свързана с корена, да остане в земята. След засаждане поливайте чесъна веднъж седмично, ако междувременно не вали.

Вижте още: Ако искате богата реколта домати през ноември, засадете ги така

Ако разполагате със слама, препоръчително е да я „хвърлите“ върху растенията с чесън, защото ще поддържа топлина и влага. Така през пролетта ще имате млад чесън в градината си.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес