Само 1 чаша от това ще накара чушките да растат като луди

2843
Само 1 чаша от това ще накара чушките да растат като луди
Снимка: Istock

Градинарите с опит знаят как да стимулират растежа на чушките и значително да увеличат добива им. В случая те разчитат на едно евтино, но ефективно торене. Благодарение на него чушките ще станат големи и сладки.

Торене на чушите за бърз растеж

Според агронома Ксения Давидова, най-често чушките растат зле поради подкисляването на почвата. Обикновената креда може да активира плододаването на културата.  Тя е както отличен почвен дезоксидант, така и източник на калций, важен за активния растеж на чушките.

Както обяснява експертът, за да подготвите тора, ще трябва да разредите 1 чаша креда и 1 кибритена кутия карбамид или амониев нитрат в 10-литрова кофа с вода. След това чушките трябва да се полеят в корена с тази течност.

Само 30 гр от това - доматите и чушките ще дадат двойно по-богата реколта

Давидова подчертава, че без азота, съдържащ се в уреята или амониевия нитрат, чушките няма да абсорбират калций. Само комбинираното използване на тези компоненти ще даде бърз и забележим ефект. В резултат на това почвата ще се дезоксидира, а чушките ще получат полезни микроелементи.

Агрономът отбеляза, че под всяко растение трябва да се излее 1 литър от този тор. Ефектът ще бъде видим след няколко дни.

Кредата предотвратява уплътняването на почвата, разрохква тежката глинеста почва, осигурява наличието на хранителни вещества за растенията и отблъсква охлювите.

Ползи от кредата в градинарството

Много хора знаят, че креда и пепел са достъпни и висококачествени средства за естествено намаляване на киселинността на почвата. Те действат много по-нежно от други известни методи, но също така могат да демонстрират отлично ниво на ефективност. Важно е да се използват правилно, за да доведат до положителни резултати.

Струва си да се отбележи, че тебеширът помага за намаляване на киселинността на почвата без отрицателни последици. Напротив, почвата става още по-добра и по-питателна. Кредата ви позволява да обогатите почвата с калций.

Ако почвата е само леко подкислена, тогава 300 грама продукт на квадратен метър ще бъде напълно достатъчно. При средни показатели за почвена киселинност увеличете количеството до 500 грама. Но в случай на силно подкисляване, струва си да вземете 700 грама от продукта.

Това е чудесен начин не само да намалите нивата на киселинност, но и да направите почвата по-плодородна. Важно е обаче да се разбере, че продуктът ще бъде ефективен само ако киселинността е слаба. Ще трябва да добавите килограм от съставката на квадратен метър площ.

Как правилно да използвате креда в градината?

Поръсете тебешир върху листата, за да ги укрепите и да избегнете пожълтяване. Добавете креда в дупката, преди да засадите растението. Това ще помогне за укрепване на корените му.Периодично поливайте растението с разтвор на креда.

Градинарите разреждат чаша креда в 10 литра вода. Това решение може да се използва за всяка от горните цели. Можете да подобрите ефекта на такъв тор, като „подхранвате“ почвата с азотна течност и тази смес.

Какви растения могат да се торят с креда?

Списъкът включва:

  • царевица;
  • зеле;
  • цвекло;
  • домати;
  • краставици;
  • боб;
  • тиква;
  • боб;
  • грах;

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com