Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този тор краставиците ще растат 2 пъти по-бързо

16 юли 2024, 10:50 часа

След прилагането на този тор, краставиците ще започнат да растат 2 пъти по-бързо и ще спрат да се разболяват.

Най-добрият тор за бърз растеж на краставиците

Агрономът Ксения Давидова споделя рецептата за уникален естествен тор. За да го приготвите са ви необходими следните съставки:

  • топла вода без съдържание на хлор - 9 л;
  • суроватка - 1 л;
  • фармацевтичен йод - 20 капки;

Начин на приготвяне и употреба:

  • Водата трябва да е утаена и загрята до стайна температура (минимум 30 градуса).
  • Смесете със суроватка (обезмаслено мляко или кефир).
  • Добавете йод към получения разтвор. Всичко се разбърква старателно.

Краставиците няма да имат прибиране, ако направите това

Третирайте всеки лист на краставиците с разтвора веднъж седмично. Препоръчително е растенията да се поливат в корена с останалия препарат веднъж на 2 седмици.

Какво още трябва да знаете за торенето на краставиците през юли?

Юли е разгарът на сезона за краставиците, те активно увеличават вегетативната си маса и "зареждат" плодовете с хранителни вещества. Редовното и правилно торене през този период е от решаващо значение за получаване на добра реколта. Ето кои торове ще бъдат най-ефективни за краставици през юли.

Азотни торове  - в началото на юли, когато краставиците активно образуват листа и стъбла, те се нуждаят от повече азот. Можете да използвате урея, амониев нитрат или друг течен азотен тор. Разредете ги във вода според инструкциите и полейте с тях насажденията в корена. Това ще помогне за ускоряване на растежа на зелената маса.

Към средата на юли, когато краставиците започват активно да дават плодове, е необходимо да се премести акцентът върху калиево-фосфорното торене. Тези торове стимулират образуването на цветове, завръзването и образуването на плодове. Суперфосфат, калиев сулфат, сложни торове с преобладаване на фосфор и калий са подходящи.

В допълнение към минералните торове, краставиците се нуждаят и от органични вещества. Отлично решение ще бъде инфузия на коприва, плевели, оборски тор или дървесна пепел. Тези торове обогатяват почвата с полезни микроелементи и подобряват нейната структура, което има положителен ефект върху развитието на растенията.

За да осигурите на краставиците всичко необходимо, можете да използвате готови сложни торове, които съдържат балансиран набор от хранителни вещества. 

През юли се препоръчва торене на краставици веднъж на всеки 10-14 дни. Започнете с азотни торове в началото на месеца и след това постепенно преминете към калиево-фосфорни торове. Периодично добавяйте органичен тор. Редувайте видовете торове и спазвайте стриктно указаните от производителите дозировки. Редовното и балансирано хранене ще помогне на краставиците да придобият сила през юли, да дадат плод изобилно и да ви зарадват с отлична реколта.

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес