Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба през есента - за кои дървета е задължителна

08 октомври 2024, 19:49 часа

Важна част от грижата за дърветата е подрязването им през есента. Този процес не трябва да се пропуска при никакви обстоятелства, най-вече при някои дървета. При тях резитбата е задължителна за разликаот други видове.

Кога да подрязваме дървета?

Подрязването обикновено се извършва през пролетта, преди да започне да тече сок. И това правило трябва да се запомни от всеки градинар. Но през есента можете да премахнете само сухи или счупени клони от дървото. През зимата кората на дървото може да се напука, клон да се отчупи и т.н., а през пролетта все пак ще трябва да направите резитба. Ето защо е препоръчително през есента да премахнете само това, което не може да бъде оставено до пролетта.

Дърветата, които може да засадите в двора на вилата

През есента е наложително дърветата да се третират с меден сулфат. Препаратите трябва да се редуват: най-добре е да използвате мед за обработка през есента, а желязото през пролетта. Витриол ще помогне за защита на градината от гъбични заболявания.

Освен това под всяко дърво трябва да добавите поне една кофа хумус и литър буркан, половин килограм. След това трябва да излеете много вода под всяко дърво, защото дори когато започнат леки студове, кореновата система на дърветата все още се развива, натрупвайки хранителни вещества.

Кои дървета трябва да бъдат подрязани през есента?

Овощни дървета. Подрязването на овощните дървета през есента ще помогне за подобряване на формата им и премахване на сухи и болни клони. Освен това по този начин стимулирате цъфтежа и плододаването през следващата година. Този списък включва ябълкови дървета, круши, череши, сливи и други дървета.

Декоративни дървета. Много декоративни дръвчета също се нуждаят от подрязване през есента, за да се придаде на короната по-прибрана форма.

Храсти. Някои храсти могат да се подрязват през есента, за да се укрепи структурата, да се стимулира растежа и да се подготвят за зимата.

Иглолистни дървета. Някои иглолистни дървета, по-специално хвойната, могат да бъдат подрязани през есента - отстранете сухите и пожълтели клони от нея.

Дървета с болести. Ако видите повредени или болни клони на дърво, тогава есента е подходящо време да се отървете от тях. Не чакайте до пролетта.

Кои дървета и храсти да засадите по това време на годината? 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес