Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които трябва да засадите в градината, за да прогоните червеите

22 октомври 2024, 21:47 часа

Телените червеи представляват сериозна заплаха за градинските култури, способни да унищожат значителна част от реколтата. Съществуват ефективни начини за борба с този вредител, включително избор на определени растения, които ще помогнат за защита на насажденията и поддържане на плодородието на почвата.

Растения против телени червеи

Някои култури имат свойства, които отблъскват телените червеи, което ги прави незаменими помощници в борбата с вредителя. Невенът се счита за едно от най-ефективните растения в това отношение. Корените му отделят вещества, които отблъскват за ларвите.

7 цветя, които пречистват въздуха у дома

Засаждането на невен по периметъра на лехите или между редовете зеленчукови култури създава вид защитна бариера. Невенът също се е доказал като надеждно средство в борбата с телените червеи. Неговите ярки цветове не само украсяват градината, но и отблъскват вредителите с аромата си. Засаждането на невен близо до уязвими култури като картофи или моркови значително намалява риска от увреждане на културите от червеи и други вредители.

Синапът (бялата горчица) служи като друг естествен репелент. Може да се засажда като зелен тор преди основните засаждения или да се използва като междинна култура. Горчицата не само отблъсква телените червеи, но и подобрява структурата на почвата, обогатявайки я с хранителни вещества.

Сеитбообращението като метод за борба с червеите

Правилно организираното сеитбообращение играе ключова роля в контрола на популацията на теления червей. Ротацията на културите лишава вредителя от постоянен източник на храна, което води до намаляване на популацията му. Препоръчително е да се засаждат бобови растения като грах или боб в райони, предразположени към заразяване с телени червеи. Тези растения са не само устойчиви на вредителя, но и обогатяват почвата с азот.

След бобовите култури е добре да се засаждат зърнени култури, като пшеница или ечемик. Те също са непривлекателни за телените червеи и допринасят за здравето на почвата. Включването на кръстоцветни растения като репички или рапица в сеитбооборота също помага при контрола на вредителите поради съдържанието на синапено масло.

Агротехнически техники за защита на зеленчуковата градина

Поддържането на оптимална киселинност на почвата се счита за важен фактор в борбата с телените червеи. Вредителят предпочита кисели почви, така че варуването на района спомага за създаването на неблагоприятни условия за неговото възпроизвеждане. Добавянето на доломитово брашно или гасена вар през есента значително намалява броя на ларвите.

В борбата с телените червеи помага и редовното копаене на почвата. Тази процедура нарушава жизнения цикъл на вредителя, изкарвайки ларвите на повърхността, където те стават лесна плячка за птиците или умират от излагане на слънчева светлина. Есенното копаене е особено ефективно, тъй като излага ларвите на ниски температури.

Използване на капани за телени червеи

Създаването на примамки от нарязани зеленчуци може да бъде ефективен начин за контролиране на популациите от вредители. Парчета картофи, моркови или цвекло, заровени на дълбочина 5-10 см и маркирани с колчета, привличат телените червеи. Редовната проверка и унищожаването на ларвите, събрани върху стръвта, помагат за значително намаляване на популацията им.

Засадете ги точно сега: Тези растения ще направят почвата по-плодородна

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес