Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на лози - С какво и кога да пръскаме гроздето

19 юни 2024, 10:10 часа

Лятото през последните години става по-топло и изпълнено със слънце, което е идеално за това растение. Лозарството винаги е било популярно у нас и надали ще минете през селска къща, в която няма лоза на двора.

Реклама

Но и това растение се напада както от болести, така и от неприятели. Ето кога и с какво трябва да пръскате гроздето.

Какви болести атакуват гроздето?

Още: Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

В нашия климат, малко по-хладен от естествените условия на лозата, това растение става жертва на болести. Това са предимно гъбични инфекции в резултат на прекомерна влага. Ето кои болести най-често атакуват гроздето:

Пухкава мана

Най-опасната гъбна болест по лозята. Нужни са му температури над 20 градуса по Целзий и влага, за да се развие. Маната се благоприятства от топли и дъждовни лета. Проявява се като кръгли, кафяви и мазни петна по листата. По долната страна на листата на петна се появява бяло-лилаво покритие.

Брашнеста мана

Още: Кои са най-добрите сортове грозде за ракия?

Гъбично заболяване, което застрашава предимно посевите в оранжерии и тунели. Размножава се при температури над 23 градуса по Целзий и не се нуждае от влага от дъжд. Напада плодовете, по гроздовете се появяват тъмни петна, с течение на времето кората изсъхва и зърната се напукват, понякога миришат на гъби.

Бяло гниене

Това гъбично заболяване се предизвиква от градушки, които увреждат плодовете. Може да са и други механични повреди, причинени от насекоми и животни. Гроздовете покафеняват и изсъхват, издънките също изсъхват и се покриват с кафяв налеп.

Сива плесен

Още: Зеленчукът, който НЕ трябва да се засажда до гроздето

Гъбично заболяване, което напада през топли и влажни лета. Негови жертви са предимно цветята и плодовете, които покафеняват и гният. Кожата на гроздето е покрита със сиво покритие. При висока влажност сивата плесен напада и листата, които се появяват с петна, оградени с жълта граница.

Вредители по гроздето

Птиците, за които гроздето е вкусна закуска, са истински врагове на лозята. При това растение осите и стършелите също са опасни, защото увреждат кожата на плода, което допринася за бялото гниене. Други вредители, които заплашват гроздето, включват:

Хмелов акар

Паякообразно, което изсмуква соковете от растението. Той се установява върху спорите на листата, деформирайки ги. Паякообразните акари са малки, най-големите индивиди достигат размер от 1 мм. Те могат да бъдат забелязани по деликатните паяжини, които създават върху растенията.

Ацидофилус

Медни или зелени гъсеници, смучещи сокове от грозде. Те са дълги около 1 см, така че не се забелязват трудно. Възрастните индивиди изглеждат като малки, черни и кафяви пеперуди с размер около 2 см.

Лозови (филцови) акари

Малки акари с микроскопични размери. Хранят се със сока от долната страна на лозовите листа. Самата муха не може да се види, но ефектите от нейното хранене са видими. В резултат на това по горната част на листата се образуват издутини, а от долната страна на листата издутините са покрити с кремав, лъскав слой, наречен филц.

Кога да пръскаме гроздето?

Най-добре е гроздето да се пръска в началото на вегетационния период, т.е. през април и май. Това са превантивни спрейове, които ще дадат сила на растението не само да се развива, но и да се бори с болестите.

Растението трябва да се наблюдава внимателно и да се пръска веднага щом се появят симптоми на заболяване. Особено май и юни са месеците, в които лозата е все още слаба и използва енергията си за развитие на леторасти и цветове. Ако забележите симптоми на заболяване или активност на вредители по вашето растение, намесете се незабавно. Обикновено лозата се пръска веднъж седмично.

С какво да пръскаме гроздето?

Гроздето може да се пръска с медни и серни препарати. Най-добрите естествени средства за пръскане са отварите или кашичките от хвощ, коприва и смеси от лук и чесън. Сапунените разтвори също са чудесни за борба с паякообразни акари, акари и гъсеници.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес