Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на домати с мляко – така ще преборите маната и листните въшки

24 юни 2024, 12:59 часа

Доматите са изключително популярен летен зеленчук, който може да бъде доста капризен и да създаде много грижи на градинарите. Проблемите при отглеждането обаче не винаги означават, че трябва да използвате химикали. Показваме ви ползите от пръскането на домати с мляко и как да го направите правилно.

Реклама

Пръскане на домати с мляко – какви са ползите за растенията?

Интересът към екологичните методи за защита и грижа за културите нараства, тъй като все по-голяма част от обществото започва да разбира глобалните ефекти от използването на минерални торове и пестициди. Естествените средства, като пръскането с мляко срещу листни въшки по доматите, също гарантират безопасни и здрави култури, които могат да се сервират на цялото семейство.

Още: Как да поливате рози с мая? Внимавайте с пропорциите, за да не им навредите!

Едно от заболяванията, които доста често засягат доматените храсти, е дефицитът на калций. Проявява се чрез инхибиране на растежа на млади разсад и некроза на техните листа. При зрелите растения недостигът на калций причинява сухо гниене на плодовете, което може да ви лиши от по-голямата част от реколтата ви.

Популярните млечни продукти съдържат големи количества ценен макроелемент, който не само изгражда костите у човека, но и определя правилното развитие на клетъчните стени и позволява на растенията да реагират по-добре на стрес. Като естествен и евтин калциев тор млякото осигурява на храстите оптимални условия за растеж.

Имайте предвид, че слабият растеж на доматения разсад не винаги е симптом на калциев дефицит. Ако имате съмнения, струва си да направите анализ на химичното състояние на почвата.

Друг проблем при отглеждането на домати са листните въшки, по-точно прасковените. Те се хранят с листа. Техните токсични секрети водят до смърт на тъканите и съответно до забавяне и намаляване на плододаването. Още по-лошо, вредителите също пренасят опасни вирусни заболявания на растенията. Медената роса, оставена от листни въшки, насърчава развитието на плесенни гъбички, които допълнително влошават състоянието на храстите.

Още: Реколтата на доматите ще бъде 2 пъти по-богата, ако ги торите така

Как работи пръскането с мляко

Пръскайки мляко срещу листни въшки по доматите, вие избирате естествено, евтино и екологично решение. Ежедневно в продължение на няколко дни ви позволява да се отървете от повечето вредители и допълнително привлича естествените врагове на листните въшки.

Как работи? Листните въшки, които се хранят с листата, също трябва да прогризат покриващия ги слой мляко. Техните тела обаче не могат да усвояват млечните продукти и вредителите измират. Пръскането на домати с мляко също помага в борбата с акарите и трипсите.

Още: Извити, жълти, на петна: Какво казват листата на доматите за растението?

Пръскане срещу картофена мана

Млякото е богато не само на калций, витамини от група В и съединения, неусвоими от вредителите по растенията - то има и дезинфекционни и противогъбични свойства. Гъбата Phytophthora infestans е отговорна за една от най-опасните болести по доматите.

Картофената мана първоначално се проявява с развитието на тъмни петна по долните листа на растението. С течение на времето лезиите покриват целия храст и издънките стават кафяви. Опадването на листата, чиято долна страна често има видимо покритие, е придружено от появата на тъмни мокри петна по плодовете. Доматите спират да растат и гният.

Пръскането на домати с мляко срещу картофена мана действа предимно като превантивна мярка. Струва си да го използвате, ако сте забелязали проблема през предходния сезон и земята и оранжерията не са били правилно дезинфекцирани. Ако се появят първите симптоми, млечният спрей може да ограничи скоростта на развитие на болестта и да защити съседните храсти, но вероятно няма да излекува напълно болното растение.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес